News

Komentari 88

'Hrvati, ne otpuštajte radnike, mi ćemo ih isplatiti. Od sutra vam je dostupno 500 mil. eura'

'Hrvati, ne otpuštajte radnike, mi ćemo ih isplatiti. Od sutra vam je dostupno 500 mil. eura'

Von der Leyen je naglasila da je ovo mjera koja će zaštititi tvrtke i radnike tijekom pandemije, dok se ekonomija ne oporavi. Dodaje da će druga tranša Hrvatskoj biti isplaćena kasnije

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen u razgovoru za HRT najavila je da su već od sutra Hrvatskoj dostupna ogromna sredstva.

- Imam dobre vijesti za Hrvatsku. Od sutra će Hrvatskoj biti dostupno 500 mil. eura iz programa SURE. To su osobito dobre vijesti za zaposlene i tvrtke jer im programom SURE poručujemo: ne otpuštajte radnike, mi ćemo isplatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno.

- Ne zadržite li radnike i njihovo znanje i vještine, nećete moći preuzeti nove narudžbe kada se oporavite, dodala je Von der Leyen te naglasila je da je ovo mjera koja će zaštititi tvrtke i radnike tijekom pandemije, dok se ekonomija ne oporavi. Dodaje da će druga tranša Hrvatskoj biti isplaćena kasnije - ukupno milijardu eura iz SURE programa.

Von der Leyen smatra da gospodarstvu treba puno više od SURE programa, pa je Komisija predložila program za oporavak "Sljedeća generacija EU" iz kojeg će Hrvatskoj biti na raspolaganju 6 mlrd. eura. - Želimo to zajednički investirati u modernizaciju, u "novi zeleni dogovor", kako bi naše jedinstveno tržište postalo jače, rekla je Von der Leyen.

European Commission President Ursula von der Leyen gives a press conference at the European headquarters in Brussel

Pozvala je sve članice da imaju na umu kako je EU u jako dubokoj krizi izazvanoj pandemijom te da radnici i tvrtke trebaju ta sredstva.

Predsjednica EK objavila je da će Komisija već sutra imati još jedan ugovor o nabavi cjepiva protiv koronavirusa - s europskom farmaceutskom tvrtkom Cure Vac za 405 milijuna doza cjepiva. Ovo je 5. ugovor koji je EK potpisala s nekom farmaceutskom  tvrtkom.

- Moramo osigurati da su cjepiva učinkovita i sigurna. Čim dobijemo cjepivo, svaka država članica će istovremeno pod istim uvjetima na njih imati pristup, rekla je čelnica Komisije.

Čelnica Komisije najavila je da će EK 9. prosinca postaviti plan za borbu protiv terorizma, a prije toga, krajem studenog predstavit će plan za integraciju i inkluziju. - Osnažit ćemo Europol i Eurodec. Sve je to dio agende za borbu protiv terorizma, rekla je Von der Leyen.
 

Najčitaniji članci