Obavijesti

News

Komentari 10

Hrvati osvajaju vrhove: Vukli smo 60 kila opreme i hrane. Za 4l vode snijeg topimo tri sata!

Hrvati osvajaju vrhove: Vukli smo 60 kila opreme i hrane. Za 4l vode snijeg topimo tri sata!
13

Den Eror i Mario Celinić nedavno su u gotovo rekordnom roku osvojili Denali (Mount McKinley) visine 6.190 metara na Aljasci. Avion ih je spustio na glečer i od tada su bili prepušteni sami sebi

VIDEO

Zadranin Den Eror ima tek 35 godina no već je osvojio većinu najviših vrhova u svijetu. 

POGLEDAJ VIDEO:

Pokretanje videa...

Eror Den na Denalima VIDEO

Ostala su mu još samo dva vrha kako bi postao prvi Hrvat koji je 'pokorio' Messnerovih sedam vrhova na sedam kontinenata, tzv. Seven Summits.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slijedi Puncak Jaya u Australiji na visini od 4.884 metara koji bi Den kako kaže 'popeo u japankama' i Mount Vinson na Antarktici visine 4.800 metara.  Niti taj vrh nije teško osvojiti, no cijela egzibicija košta oko 358 tisuća kuna.

Skuplja od Mt. Everesta kojeg je već osvojio u svibnju. Pokrenuo je GoGetFounding kako bi mu ljudi (oni koji žele) pomogli da osvoji i taj zadnji vrh, pa da se upiše kao prvi. Zadnji vrh kojeg na koji se popeo je Denali (Mount McKinley) visine 6.190 metara na Aljasci, a krenuo je na njega s Mariom Celinićem koji su u skoro rekordnom vremenu od osam dana uspjeli prekrižiti još jedan vrh.

6. lipnja ih je avion spustio na glečer i od tad su bili sami.

- Mario i ja smo vukli nekih 60 kila opreme i hrane za tri tjedna na sanjkama, brzo smo se popeli jer smo aklimatizirani. Inače prosječnom čovjeku treba oko tri tjedna. Dio stvari ostavljaš putem, hranu pojedeš pa na kraju sanjke budu lakše - smije se Den i pokazuje fotografije kako topi led na jednom od kampova jer je on zadužen za kuhanje. 

- Za otopiti snijeg kako bi dobili četiri litre vode treba oko tri sata. Onda ubacite sastav gotove hrane iz vrećice i to je to - prepričava Den koji objašnjava da nije niti baš lako zapaliti vatru jer nema kisika.

Kako kaže, neki su morali odustati od vrha jer im upaljači nisu radili, pa on uvijek nosi kremen za svaki slučaj. 

Den je putem 'skinuo' dvije do tri kile jer nema što izgubiti, ali je zato Mario izgubio deset kila.

 Mario je rekao kako su se Den i on 'super pogodili' i kako ne mare za vremenske uvjete.

- Nas dvoje smo ekstremni i ne brinemo o tome kakvi su vremenski uvjeti putem. Spustio sam se s popucanim venama i izderanim nogama - rekao je Mario koji ozbiljno osvaja vrhove od 2018., a ujedno je i prvi Zagorac koji je osvojio Mt. Everest!

Kada se penjete prema vrhu, prema Denovim riječima 'sunce stalno sije ko tepsija' pa su spavali s krpama na glavi.

Također je spomenuo da je Denali hladniji od Mt. Everesta. 

- Zadnji dan je uvijek najteže, 12 sati uspona. Kad smo se popeli na vrh, nismo vidjeli pet metara ispred sebe kakva je biila mećava - rekao je Den koji je kad su se napokon spustili popio pivu i pojeo pizzu.

Treba napomenuti kako postoje dvije verzije 'Seven Summitsa'.

Jedan je prema Richard Bassu, a drugi Messnerov. Razlikuju se samo prema Australskim vrhovima, Bassov ubraja Kosciuszko, a Messnerov Puncak Jaya vrh. Kad Mario popne Mount Kosciuszko na Australiji i Carstenz piramyd na Papui imat će obje verzije osvojene. A što će nakon toga? Kaže da će naći već nešto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina