News

Komentari 24

Hrvati su u 'lockdownu' stekli mali imunitet krda na koronu, obrađena je polovica uzoraka

Hrvati su u 'lockdownu' stekli mali imunitet krda na koronu, obrađena je polovica uzoraka

Kako se doznaje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, obrađeno je oko 500, od ukupno 1100 uzoraka krvi koje se testira na postojanje antitijela na koronu. Očekuju manje od jedan posto 'otpornih' na virus

HZJZ i dalje radi na testiranju 1100 uzoraka krvi, uzetih u bolnicama iz cijele Hrvatske, kako bi ustanovio koliko je građana bilo u doticaju s korona virusom. Zasad su obradili oko 500 uzoraka od njih ukupno 1100, i rezultate će objaviti na samome kraju istraživanja. Zasad otrkivaju samo to da je prevalencija vrlo niska, što znači da je jako malo ljudi u Hrvatskoj, bude li se ravnalo prema tim uzorcima, bilo u dodiru s virusom. Neslužbeno, u HZJZ pretpostavljaju da će nam "imunitet krda" biti manji od jedan posto. 

Pogledajte video: Gordan Lauc o korona virusu

Serološko testiranje je počelo prije desetak dana, i nakon prvih sto obrađenih uzoraka je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da su među njima otkrili samo dva pozitivna uzorka. Na pitanje koliko je pozitivnih otkriveno sada, na 500 obrađenih uzoraka, HZJZ otkriva samo kako je broj jako mali, i procjenjuju da će imunitet krda biti manji od jedan posto. Da bi se populacija smatrala "procijepljenom", trebalo bi najmanje 70 posto onih koji su preboljeli virus. 

Uzorci krvi su pristigli iz bolnica iz svih regija u Hrvatskoj, a primarno su uzeti radi nekog drugog nalaza. HZJZ je morao dobiti odobrenje pacijenta može li se uzorak krvi testirati i na korona-antitijela, i velika je većina pacijenata, njih više od 90 posto, pristala na testiranje, dok je manji dio to odbio. 

 

Najčitaniji članci