Obavijesti

News

Komentari 194

Hrvati u Zambiji sutra izlaze pred sud, imigracijska služba poslala nam je detalje

Hrvati u Zambiji sutra izlaze pred sud, imigracijska služba poslala nam je detalje

Glasnogovornik Namati H. Nshinka poslao nam je nove informacije o slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji

VIDEO

Hrvati u Zambiji sutra bi, kako doznaju 24sata, ponovno trebala biti dovedena pred suca, a uhićeni su pod istim optužbama za trgovinu djecom.

- Odjel za useljeništvo ponovno je uhitio osmero (8) hrvatskih državljana D.M., N.M., S.Z., A. I.S., L.P., A.P., N.K. i I.K., nakon slučaja u kojem ih se tereti da su pokušali trgovati četvero (4) kongoanske djece u dobi između jedne i tri godine, a čiji je slučaj prekinut 6. veljače 2023. Hrvate su 7. veljače 2023. ponovno uhitili imigracijski službenici i pritvorili te čekaju kazneni progon na temelju obnovljenih optužbi, koje su još uvijek povezane s pokušajem trgovine djecom. Vjerojatno će se ponovno pojaviti pred sudom 9. veljače 2023. - stoji u priopćenju zambijskog odjela za useljeništvo kojeg nam je poslao njihov glasnogovornik Namati H. Nshinka.

Naime, umjesto da su poletjeli za Hrvatsku, za osmero Hrvata u Zambiji ponovio se identičan scenarij kao i prije dva mjeseca. Prvi put su uhićeni u zambijskoj zračnoj luci u Ndoli 7. prosinca, kad su s djecom koju su posvojili iz DR Konga namjeravali otputovati kući, te su opet uhićeni jučer, 7. veljače u istoj zračnoj luci, također kad su namjeravali krenuti prema Hrvatskoj, no ovaj put bez djece, za koju se i dalje ne zna što će biti s njima, baš kao što je i neizvjesna situacija s osmero Hrvata koji se nalaze u istom zatvoru u Ndoli u kojemu su ranije proveli 48 dana.

- Uhićeni su pod istim optužbama, nalaze se u pritvoru, a oduzete su im i privremene dozvole za boravište. Još ne znamo kad će biti izvedeni pred suca - rekla je za 24sata zambijska novinarka koja prati ovaj slučaj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zatvoru već bili 48 dana

Podsjetimo kako su 48 dana već ranije proveli u zambijskom zatvoru u Ndoli, a sudac ih je prije nekoliko tjedana pustio da se brane sa slobode nakon što su platili jamčevinu u iznosu od 1000 dolara, a dodatno su morali platiti produljenje vize i regulaciju boravišta. Tad su morali produžiti boravište u toj zemlji koje im je isteklo, a nakon što su to učinili, sad su im, kako doznajemo oduzete te privremene boravišne dozvole i neizvjesna je situacija oko toga što ih čeka. 

Jučer smo doznali od obitelji uhićenih da su ih opet odveli u zatvor nakon što su im u zračnoj luci oduzeli putovnice i mobitele, iako su se trebali ukrcati na avion prema Hrvatskoj.

- Javio nam se njihov odvjetnik Gideon Kalandanya, rekao je da je zbunjen njihovim ponovnim uhićenjem te je rekao da mu se čini kako su uhićeni pod istim optužbama kao i ranije - rekla nam je obitelj uhićenih.

Članovi obitelji uhićenih Hrvata su u šoku, već dva mjeseca se boje za živote svojih najmilijih.

- U šoku sam, ne mogu vjerovati da se ovo događa, užasno nam je teško. Jako se bojimo za njih - rekli su nam iz jedne obitelji. 

Malenica o uhićenima

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je da su Hrvati prošli graničnu kontrolu i da su tad ponovno uhićeni od strane imigracijskih službi.

- Iste su optužbe, naš veleposlanik je krenuo prema njima, njihov odvjetnik je rekao da se radi o istim optužbama, svim naporima ćemo nastaviti štititi naše državljane. Sve je tu dosta čudno - izjavio je ministar Malenica.

Glasnogovornik zambijskog Odjela za imigraciju Namati Nshinka potvrdio je ponovno uhićenje osmero Hrvata.

- Mogu potvrditi da su ponovno uhićeni prema uputama NPA (nacionalnog tužiteljskog tijela). Ipak, nisam siguran za optužbe - rekao je zambijskom novinaru, koji nam je javio ovu informaciju. Državna tajnica za Europu, Andreja Metelko-Zgombić, koja je otpočetka uključena u slučaj uhićenih Hrvata, je rekla kako nemaju precizne informacije zašto su uhićeni i pod kojim optužbama.

- Za sada nema novih vijesti, kad će ih biti, objavit će se preko ureda glasnogovornika - odgovorila nam je u poruci.

Kontaktirali smo ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji nam se kratko javio porukom i rekao da je u Armeniji te da se za sve obratimo ministru Piletiću i ministru Malenici. Potom smo kontaktirali veleposlanstvo RH u Pretoriji, iz kojega su nam poručili da ne mogu ništa otkriti te su nam poklopili slušalicu.

Podsjetimo kako je prije dva dana sud donio odluku o puštanju Hrvata nakon zahtjeva zambijskih vlasti.

- Zambijska vlada prekinula je slučaj u kojem je osam Hrvata optuženo za pokušaj trgovine djecom nakon što su ih posvojili iz Demokratske Republike Kongo. Državni odvjetnik Mahape Libakeni podnio je zahtjev sudu da se ovaj slučaj obustavi te je izjavio da se predmet nastavlja. Sudac Dominic Makalicha, koji je odobrio ovaj zahtjev državnog odvjetnika za obustavom slučaja, prilikom donošenja svoje presude upozorio je da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu - ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

- Predmet se prekida. Čuo sam što je rečeno. Dobio sam upute, stoga se predmet obustavlja. Međutim, podsjećam da se ne radi o oslobađajućoj presudi, nego o oslobađanju - rekao je sudac Makalicha.

- Odvjetnici koji zastupaju osmero Hrvata nisu se protivili zahtjevu državnog odvjetnika koji je tražio da se slučaj obustavi - rekla nam je novinarka.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag