Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
96 komentara

Hrvatica bi mogla postati iduća predsjednica Čilea: Ima šanse...

Odvjetnica Carolina Nevenka Goić Borojević (45) kandidatkinja je čileanskih demokršćana za predsjednicu Čilea. U čileanski parlament je dosad već birana dva puta

Foto: Facebook
96 komentara

Čileanska političarka hrvatskog podrijetla, ugledna odvjetnica Carolina Nevenka Goić Borojević (45) mogla bi postati sljedeća predsjednica Čilea. Naime, u parlament je već birana dva puta kao članica Demokršćanske stranke, a sada 19. studenog kad se održavaju parlamentarni i lokalni izbori ima šanse da postane nova predsjednica ove južnoameričke zemlje u kojoj velika iseljenička hrvatska zajednica ima značajnu ulogu u gospodarskom, društvenom i političkom životu.

Carolina Nevenka Goić Borojević rođena je 1972. godine u Puerto Natalesu u obitelji Pedra Goića Karmelića i Mary Borojević Jutronić koji pripadaju drugoj generaciji iseljenika u Čileu. Nećakinja je Alejandra Goića, biskupa i potpredsjednika biskupske konferencije Čilea.

U čileanski parlament je ušla  kao 33-godišnjakinja na listi Demokršćanske stranke, a mjesto je izborila i na izborima 2009. godine.

Sudeći po anketama najbolje stoje bivši predsjednik Sebastian Pinera (68), milijarder koji je 2010. postao prvi desničarki predsjednik Čilea od završetka diktature Augusta Pinocheta. Velike šanse ima  Alejandro Guillier, sociolog i bivši novinar.  No Carolina, poznata i ugledna političarka i odvjetnica mogla bi sve iznenaditi.

Sadašnja predsjednica Čilea je popularna Michelle Bachelet koja predvodi kolaciju lijevog centra, a ona je u svom prvom mandatu imenovala u svoj kabinet čak dvoje ministara hrvatskih korijena. Ministrica ekonomije tako je postala Ingrid Antonijević, a ministar obrazovanja Martin Žilić.

Inače, hrvatska iseljenička zajednica u Čileu karakteristična je po tome što je stara stotinjak godina i većina ih dolazi, čak 90 posto, s otoka Brača. Oni su krajem 19 i početkom 20. stoljeća  odselili s otoka koji je tada bio dio Austro-ugarske monarhije.

Foto: Promo

Druga i treća generacija Hrvata je vrlo obrazovana i uspješna te potpuno integrirana u društvo. Nalaze se na svim važnijim mjestima u institucijama Čilea, a ističu se svojom sposobnošću i marljivošću.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message