Obavijesti

News

Komentari 53

Hrvatice koje zaslužuju mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda

Hrvatice koje zaslužuju mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda
6

PROSVJEDNICA: Marija Bibulić (103) iz Vabrige još u Austro-Ugarskoj igrala se ispod ladonje. Ne dopušta da je sruše kako bi na tom mjestu izgradili kružni tok

VIDEO

Imam 103 godine i sve dok budem živa borit ću se sa svojim sumještanima da nam ne sruše ladonju koja je starija i od mene, drhtavim glasom priča Marija Bibulić, najstarija mještanka Vabrige.



Prosvjeduje, po stavu mještana protiv sulude ideje, da se sruši najstarije drvo u mjestu. Čelnici Općine Tar-Vabriga su početkom srpnja bez ikakve najave mještanima poslali radne strojeve da posijeku simbol Vabrige, stoljetnu ladonju, kako bi izgradili kružni tok. Mještani su svojim tijelima, barem privremeno, zaustavili rušenje pozvavši građevinsku inspekciju, Udrugu Zelena Istra i policiju. Sve je, kaže mještanka Vesna Bibulić koja se sa sumještanima bori za spas ladonje, prolongirano za osam dana. Mještani će u nedjelju 10. srpnja prikupljati potpise potpore građana kojom se traži obustava sječe ladonje. Poput none Marije i ladonja je prkosila vremenu. Mijenjale su se države i režimi od Austro-Ugarske, Italije, Jugoslavije, Hrvatske do EU, a ladonja je opstajala. Nona Marija, uz sina i kćer, ima četvero unučadi, šestero praunuka i četvero prapraunuka, još se sjeća veselih dječjih igrarija ispod krošnje u to vrijeme tek ojačalog drveta kojeg ovih dana žele sasjeći u korijenu.

SIMBOL ISTRE



- Oni je nisu posadili i neka je puste da stoji gdje je oduvijek bila. Neka ladonja bude tamo sve dok se ne osuši sama i onda na isto mjesto neka posade novu. Nakon više od sto godina sada bi je rušili, neka drvo puste na miru i neka stoji gdje i je. Selo ne može biti bez ladonje. Vjerujte mi da bi ja ovima što žele ispiliti ladonju prije njima ispilila noge – poručuje sa smiješkom nona Marija. Načelnik općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić kaže da razumije stav građana ali...

- Mjesto se širi i razvija u turističkom smislu i ladonja na žalost na ovom mjestu smeta. Pokušat ćemo je s korijenom izmjestiti 4-5 metara dalje, no to će biti izuzetno teško – pojašnjava Stojnić.


Pronašla dvije tone tartufa


Anita (61) iz Buzeta već 54 godine traga istarskim šumama za dragocjenim tartufima. Prve je iz šume donijela sa šest godina i tako zaradila za školske knjige sebi i sestri. U više od pola stoljeća sigurno je pronašla, kaže, punu traktorsku prikolicu bijelih i crnih tartufa, barem dvije tone. 


Ima 23 godine i osmero djece


Mlada mama Petra Golec (23) iz Krapine nedavno je u Općoj bolnici Zabok rodila svoje osmo dijete. Porod je prošao u najboljem redu pa se Petra, nakon izlaska iz bolnice, dobro oporavlja u krugu svojih najmilijih. Njezin dolazak kući, s bebom u naručju, s nestrpljenjem je čekalo Petrinih sedmero dječice. Mamu i bebu obasuli su poljupcima. 

‘Mi vam na posao zapravo idemo piti, najdraži su nam pelinkovac i vinjak’


Zagrepčanke Vesna Jurak (50) i Mirela Krajnović (37) u šali kažu da na posao idu ‘cugati’. One su degustatorice pića u Badelu 1862. i tvrde kako se bez njihova blagoslova tamo ništa ne proizvodi.
- Kad sam se prijavila za posao degustatora majka mi je ozbiljnim tonom rekla da ću svakog jutra u šest sati, budem li radila u laboratoriju, morati kušati pića - prisjeća se Mirela početaka rada u Badelu. Danas bez problema u danu degustira i do 20 mililitara različitih uzoraka. Vesna do prije zapošljavanja u Badelu nije pila alkohol. Kad je tek stigla na posao mentorica je pred nju stavila pet uzoraka šljivovice i tražila da svaku kuša. Sve ju je, kaže, peklo, bilo joj je gorko i neukusno.


Šampionka s Krka za samo tri minute ručno može ošišati ovcu do gole kože


Ovo je težak i požrtvovan posao. Svaki dan ustajemo u pola pet, a radimo sve dane u godini. Ipak, nema ljepšeg od rada u prirodi i sa životinjama - kaže Mirjana Orlić (44) iz Drage Bašćanske na Krku gdje sa suprugom Marinkom brine o stadu od oko 650 ovaca. Ova iskusna i vrijedna žena bavi se ovcama 21 godinu otkako je iz Bosne doselila na Krk. U počecima joj je trebalo oko 20 minuta da ostriže jednu ovcu, a sada to bez problema napravi za otprilike tri minute, ovisno o veličini ovce i gustoći vune. Dnevno može ošišati i 50 ovaca, za što joj je potrebno šest sati, uključujući i vrijeme pripreme i vezivanja. Ove godine proslavila se kao šampionka na krčkoj manifestaciji “Izložba krčke ovce” kad je škarama ošišala ovcu do gole kože za tri i pol minute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji