Obavijesti

News

Komentari 209

Hrvatska bi mogla na trajni boravak primiti 20.063 ljudi

Hrvatska bi mogla na trajni boravak primiti 20.063 ljudi
3

Europa do kraja ove godine očekuje oko milijun i 300 tisuća zahtjeva za azil. Iz Turske za Grčku krijumčari putovanje naplaćuju 1200 eura ili 9.000 kuna po osobi

VIDEO

Bruxelleski institut Bruegel objavio je izračun po kojem je dosad već 794 tisuće stranaca u Europi podnijelo zahtjev za dobivanje azila. Do kraja godine taj će broj iznositi milijun i 300 tisuća.

Putovanje prema Europi počinje u turskom Izmiru. U taj grad izbjeglice stižu avionom ili brodom iz Libanona. Potom dio puta nastavljaju čamcima. Put iz Turske prema Grčkoj im omogućavaju krijumčari za 1200 eura po osobi. Najskuplji i najopasniji put je preko Egejskog mora. S pojedinih turskih plaža do grčkih otoka svega je 16 kilometara. I danju i noću brojni čamci na napuhavanje polaze iz Turske prema Grčkoj. Poneke tek zaustavlja turska obalna straža.

Prema podacima UN -a, dnevno na Lesbos stigne 50 brodova s 1.000 do 3.000 migranata, a 70 posto njih su Sirijci. Grčke vlasti ih registriraju. S novim dokumentima odlaze u Atenu, a potom nastavljaju put prema sjeveru.

REUTERS/PIXSELL

Makedonska vlada u suradnji s UNHCR-om, pretvorila je svoju zemlju u tranzitni koridor za migrante i izbjeglice. Puštaju ih da krenu prema Srbiji, a samo do 19. lipnja kroz Makedoniju je prošlo 70.000 ilegalnih migranata. Samo ih je 49 zatražilo azil. Tamo kupuju karte za vlak koje su u srpnju koštale deset eura. Sad je cijena skočila. Od izbjeglica sad traže 25 eura po osobi.

'Hrvatska bi mogla trajno udomiti 20 tisuća ljudi'

Iako se broj izbjeglica, koji svakodnevno nadiru, čini golem i stanovnici Europe imaju osjećaj da će njihov kontinent uskoro preplaviti ljudi druge vjere i običaja, Europska unija, kad bi vodila istu imigrantsku politiku kao SAD, svake bi godine mogla trajno nastaniti čak milijun i 270 tisuća novih imigranata od kojih više od 152 tisuće izbjeglica i azilanata. 

Iako ta brojka izgleda zastrašujuće, oni kažu da zapravo uopće nije: Taj broj imigranata bi predstavljao samo 0,25 posto stanovništva EU.

Reuters

U SAD-u godišnje oko milijun osoba dobije "zelenu kartu", a 120 tisuća od toga su izbjeglice. I sad se postavlja pitanje kako je Amerika sa svojih 316 milijuna stanovnika 2013. mogla primiti milijun novih useljenika, a Europska Unija sa 507 milijuna stanovnika ima problem s izbjeglicama. 

U Europskoj unije je te iste 2013. godine državljanstvo steklo 871.300 stranaca. Podneseno je i 431 tisuća zahtjeva za azil od kojih je 41 posto odobreno

Da Francuska čini kao Amerika mogla bi svake godine trajno nastaniti 150 tisuća imigranata, Njemačka 195 tisuća, Ujedinjeno Kraljevstvo 146 tisuća, a Hrvatska bi mogla na trajni boravak primiti i udomiti 20.063 ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...