Obavijesti

News

Komentari 212

Hrvatska blokirala Srbiju: Bez suglasnosti za poglavlje 23

Radna grupa za proširenje Europske unije završila je sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, razgovori će se nastaviti

VIDEO

Radna grupa za proširenje Europske unije završila je sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, razgovori  će se nastaviti, javlja RTS.

Pripreme za otvaranje poglavlja 23 su u zastoju, jer Hrvatska nije dala suglasnost na izvješće o ispunjenosti mjerila za njegovo otvaranje. Nizozemska, kao predsjedavajuća EU, ranije je priopćila da je spremna organizirati otvaranje poglavlja 20. ili 21. lipnja.

Miščević: Hrvatska postavlja nove uvjete

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da Hrvatska postavlja nove uvjete.

- Traže bolju suradnju s Haškim tribunalom, a sam tužitelj Serge Brammertz je tu suradnju pohvalio. Također, traže i ukidanje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, koji pored Srbije ima još 11 zemalja članica EU. Njihov zahtjev je i rješavanje problema manjina, a Srbija je Ustavom ustanovila prag za manjine koji im omogućava ulazak u Skupštinu Srbije -  rekla Miščević za Blic.

Spomenuto poglavlje će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomjerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba".

Ona je podsjetila da su sve ostale države članice EU suglasne da je ono što su napravili u akcijskim planovima i predstavili kao elemente za otvaranje poglavlja 23 aposlutno u suglasju sa planovima EU.

- Nismo načisto ni što se traži u ovom trenutku, ali znamo da se od ovoga više zaista ne može napraviti - rekla je Miščević.

Ona je, međutim, naglasila da još uvijek nije kasno da pregovori budu otvoreni u lipnju, a da bi eventualno njihovo odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju, već i za EU.

Vučić: Ne pristajemo na ultimatume

Lider Srpske napredne stranke (SNS) i premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija neće nikoga moliti i da neće mijenjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži, javlja Blic.

On je, u govoru na mitingu liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobjeđuje" u Novom Sadu, rekao da je Srbija cijelo vrijeme štitila svoje interese i da će to činiti i u budućnosti.

-Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i nezavisnost. I danas, kada u Briselu Hrvatska neće  pružiti podršku Srbiji na njenom europskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga moliti - primijetio je Vučić i dodao:

- Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv - poručio je.

On je ponovio stav da mnogima ne odgovara jaka vlada u Srbiji, kako bi "vukli konce iz sjene", ali i podsjetio da se on "zakleo na Ustav Srbije, na vjernost građanima ove zemlje".

- Možete vidjeti nervozu kod mnogih, jer su očekivali i u našoj zemlji i van naše zemlje, da će ovi izbori biti velika prilika da oslabe našu koaliciju i listu 'Srbija pobjeđuje' i da poslije toga mogu upralvjati iz zavjese i sjene onako kako oni hoće i žele - rekao je lider SNS.

Kovač: Više nećemo govoriti regija, već susjedstvo

Hrvatska je neformalno dala do znanja da od Srbije očekuje ukidanje regionalne nadležnosti svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i suradnju sa Haškim sudom.

Izvori su u Europskoj komisiji naveli da nijedan od tih zahtjeva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek trebaju dati rezultate u području vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnove da se ukidanje traži od Srbije. Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Nakon toga EU treba utvrditi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može potrajati nekoliko tjedana, ali i mjeseci. Daljnje odlaganje suglasnosti Zagreba moglo bi značiti da procedura neće biti završena do lipnja, odnosno - odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.