Obavijesti

News

Komentari 8

Hrvatska će brzo ratificirati ulazak Crne Gore u NATO

Hrvatska će brzo ratificirati ulazak Crne Gore u NATO

Bez obzira na još neriješeno pitanje Prevlake bilateralni odnosi mogu, kako smatra Kovač, služiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa. Ulazak u NATO važan je i za susjedne države

VIDEO

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je u petak u Podgorici, nakon razgovora sa svojim domaćinom, crnogorskim ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem, kako je Hrvatskoj stalo do toga da Crna Gora napreduje na putu prema članstvu u Savezu i dodao da će među prvima ratificirati njen ulazak u NATO, što će u svakom slučaju, kako je kazao, doprinijeti jačanju stabilnosti i sigurnosti na prostoru jugoistočne Europe.

- To je važno za Crnu Goru, ali i za susjedne države, jer bez sigurnosti i stabilnosti nema održivog gospodarskog i društvenog napretka, to je preduvjet - naveo je Kovač i dodao da Crna Gora može računati na potporu Hrvatske na putu ka EU.

- Želimo nastaviti razvijati s Crnom Gorom gospodarske odnose, kao i nastavak razgovora o Jadransko-jonskoj autocesti, to je u interesu obje države i njihovih turističkih industrija - pojasnio je Kovač.

Bez obzira na još neriješeno pitanje Prevlake bilateralni odnosi mogu, kako smatra Kovač, služiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa.

- To što još nismo utvrdili granicu nije ništa neobično, ima dosta država na svijetu koje nisu utvrdile svoje granice, ali normalno koegzistiraju, kohabitiraju što je slučaj i Hrvatske i Crne Gore - kazao je Kovač.

On je najavio da će uskoro imati bilateralne političke konzultacije i u okviru njih će biti riječi i o tome.
- Pokušat ćemo utvrditi granicu bilaterno, razgovorima, pregovorima, dogovorima, ako ne uspijemo, naći ćemo rješenja na međunarodnim instancama. Najvažnije je da imamo dobru volju da u interesu građana rješavamo probleme, a da građani ne trpe zbog neutvrđenosti granice - objasnio je Kovač.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić je kazao da se sa svojim kolegom Kovačem suglasio da je važno da o pitanju razgraničenja razgovaraju otvoreno, konstruktivno i u prijateljskoj atmosferi, dodajući da će ono što bude najpragmatičnije obje strane biti spremne prihvatiti. 

- Ako možemo to pitanje riješiti kroz bilateralni vid komunikacije, sjajno, ukoliko stavovi budu nedovoljno podudarni, dogovorit ćemo se na koji način da se to pokrene na međunarodnim instancama - poručio je Lukšić. 

Prema njegovim riječima, to ne treba opterećivati dvije države, već ih motivirati da odnosi budu što konstruktivniji.
Lukšić je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je naveo, snažne podrške Hrvatske koju ona daje Crnoj Gori na njenom europskom i euroatlanskom putu, kao i činjenicom da je ministar Kovač posjetio Crnu Goru već u prvim tjednima svog stupanja na dužnost, što pokazuje, kako je istaknuo, odnos prema politici dobrosusjedstva i zainteresiranost da se takvi odnosi i dalje unapređuju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, na upit novinara koliko su sigurna istraživanja ugljikovodika u podmorju u Hrvatskoj, rekao da hrvatska vlada vodi računa o zaštiti okoliša i da je to visoko na listi hrvatskih prioriteta.

- Što se tiče istraživanja ugljikovodika, to je trenutačno ad acta, jer su se mogući investitori povukli - precizirao je Kovač.
Hrvatski šef diplomacije nalazi se u petak u jednodnevnom posjetu Crnoj Gori tijekom kojeg je predviđen susret s najvišim crnogorskim dužnosnicima kao i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi