Obavijesti

News

Komentari 192

Hrvatska će promijeniti Ustav: Bez zastare za teška ubojstva

Hrvatska će promijeniti Ustav: Bez zastare za teška ubojstva
1

Milorad Pupovac je govorio o odlasku u mirovinu, aludirajući na Vladimira Šeksa. Šeks mu je onda uzvratio da vrijeđa njega ali i ostale zastupnike govoreći o mirovini

VIDEO

Sabor je većinom glasova 89 za i 4 suzdržana odobrio pokretanje postupka za promjenu Ustava, kojima bi se osiguralo nezastarijevanje teških ubojstava.

Među teška ubojstva uključena su i politički motivirana ubojstva, što znači da bi, nakon što se Ustav promjeni,  pred hrvatskim pravosuđem mogao pokrenuti postupak protiv Josipa Perkovića, kojeg povezuju s ubojstvom Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj, i zbog kojeg je, među ostalim, i došlo do spornog 'lex Perković'.

Odbor za Ustav zadužen je da izradi nacrt promjena Ustava. Glasovanje o ovoj temi obilježile su stanke koje je tražio HDZ, ali i prepucavanje zastupnika. 

HDZ se usprotivio da Sabor glasuje o ovoj temi, jer za to nema poslovničkih osnova. Ustvrdio je da nadležni saborski Odbor za Ustav nije utvrdio prijedlog odluke da se pristupi promjeni Ustava i da treba pričekati da odbor odradi svoj posao.

- Ako se to ne učini onda će to značiti da ćemo se držati sinteze Josipa Broza Tita 1972. godine nakon lomova u Karađorđevu kada je tužiteljima rekao nemojte se držati paragrafa kao pijani plota - kazao je Vladimir Šeks.

Grbin: HDZ-ovci nisu pročitali papire koje su dobili

Odgovorio mu je Peđa Grbin (SDP) koji je ujedno i predsjednik Odbora za Ustav. Podsjetio je HDZ-ove zastupnike da je Odbor navedenu odluku donio prije 23 dana i da su je svi zastupnici dobili na klupe. Kazao je kako je Šeks u svom istupu govorio o sjednici Odbora održanoj prije dva dana kada je provedena dodatna rasprava o ovoj temi. Žao mu je što su neki papire koje su dobili na klupe vjerojatno samo odložili i što ih nisu pročitali.

- Ova primjedba predstavlja opstrukciju i još jednu želju da Sabor ne promjeni Ustav i unese zastaru za sva teška ubojstva - izjavio je Grbin.

Pupovac Šeksu poručio da je vrijeme za mirovinu

Replicirao mu je Šeks i odbacio optužbe. Rekao je i da će pogreške Odbora za Ustav kasnije sabotirati izmjene Ustava. Zaiskrilo se nakon istupa Milorada Pupovca (SDSS) koji je u istupu bocnuo Šeksa.

- Kad počnem zaboravljati što sam činio primjerice prije dva dana ili kad zapazim da nedovoljno pažljivo mogu pratiti rasprave u kojima sudjelujem, ja ću onda odlučiti da idem u mirovinu - rekao je Pupovac.

"Pupovac vrijeđa druge zastupnike"

Šeks je predsjedavajućeg Josipa Leku upozorio da je u Pupovčevim uvredama prepoznao sebe.

- Vama je to smiješno jel'? Zastupnik Milorad Pupovac ne samo ovaj puta, nego inače jednostavno u svojim konfabulacijama i izmišljanjima vrijeđa druge zastupnike, a napose zastupnike HDZ-a - ustvrdio je Šeks napominjući da je tom uvredom SDSS-ovac uvrijedio i ostale zastupnike, govoreći o mirovini. Pupovcu je pak uzvratio da će mu se te uvrede i klevete kad-tad vratiti.

Leko ga je upozoravao na vrijeme te dometnuo da se on nije prepoznao ni u jednoj rečenici zastupnika Pupovca. U Šeksovu obranu stali su i njegovi stranački kolege prozivajući Leku jer nije upozorio Pupovca na sadržaj i način njegovog govora u sabornici. Davorin Mlakar (HDZ) u svom istupu Pupovca je prekrstio u Pupavca.

- Ja nisam Pupavac, ja sam Pupovac i molim vas da me zovete imenom - uzvratio je SDSS-ovac.

Osniva se povjerenstvo koje će istražiti ubojstvo Đurekovića

Sabor je većinom glasova odlučio osnovati povjerenstvo koje bi trebalo istražiti okolnosti ubojstva Stjepana Đurekovića. Za osnivanje povjerenstva svoj glas dao je 81 zastupnik, dok je njih 12 bilo suzdržano.

Jandroković: Vladajući pokušavaju izvršiti  udar na ustavno-pravni poredak

Vladajući  predvođeni SDP-om pokušavaju izvršiti udar na ustavno-pravni poredak Hrvatske i na dostignute domokratske vrijednosti u proteklih 20 godina, ustvrdio je Gordan Jandroković (HDZ) na tiskovnoj konferenciji u Saboru. Argumenti za ovu tešku optužbu su mu izjave predsjednika saborskog odbora za Ustav Peđe Grbina da SDP neće priznati rezultate referenduma koji je inicirala građanska inicijativa 'U ime obitelji' čime se dovodi se u pitanje volja naroda. Jandroković je napomenuo da je povijesno iskustvo takvo da je partija odnosno stranka koja je bila prethodnica SDP-a kršila ljudska prava, nije dopuštala drugačije političko mišljenje, a one koju su ga imali bili su proganjani ili ubijeni. Kazao je da najave nepoštivanja volje naroda mogu voditi u daljnju destabilizaciju zemlje. Drugi argument za optužbu mu je i ponašanje vladajućih na glasovanju koja je prethodila odluci o pristupanju ustavnim promjenama, a naveo je i odluku vezanu za osnivanje povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti ubojstva Stjepana Đurekovića. Jandroković se osvrnuo i na izjavu Milorada Pupovca (SDSS) koji je kaže u nedostatku argumenata u raspravi uvrijedio Vladimira Šeksa, a tvrdi i da se u tom slučaju radilo o diskriminaciji po dobi.

- Nažalost predsjednik Sabora ponovno nije reagirao iako se radilo o kršenju poslovnika. Ovdje se radi o moralnom i ljudskom kolapsu nekih kolega zastupnika - zaključio je Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...