Obavijesti

News

Komentari 43

'Hrvatska će u Schengen samo ako riješi problem migranata'

'Hrvatska će u Schengen samo ako riješi problem migranata'
1

Slovenija podržava hrvatsko uključivanje u Schengen pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve uvjete, to jest da osigura sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije, poručio je ministar vanjskih poslova Slovenije, Cerar

VIDEO

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u srijedu da je stajalište Slovenije glede uključivanja u Schengen jasno te da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.

Slovenija u vezi hrvatskog uključivanja u Schengen ima jasna stajališta, načelno podržavamo hrvatsko uključenje pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve uvjete, to jest da osigura sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom, te dodao da bi Hrvatska morala poštovati i međunarodno pravo.

Pokretanje videa...

01:17

Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostom iz Nizozemske rekao da Slovenija i Nizozemska imaju iste poglede na demokratske vrijednosti, da je Slovenija u tom pogledu srodna s Nizozemskom i ostalim državama skupine Beneluks, a spajaju ih privrženost multilateralizmu te poštovanje vladavine prava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Blok i Cerar, koji je kao nekadašnji slovenski premijer potaknuo inicijativu približavanja Slovenije državama Beneluksa, složili su se da su međusobni odnosi vrlo dobri te da postoji prostor za njihovo produbljivanje i jačanje.

U središtu razgovora šefova slovenske i nizozemske diplomacije bili su bilateralni odnosi, europske teme i širenje schengenskog područja, a obojica su istaknula važnost vladavine prava i poštivanja međunarodnih ugovora, prenose slovenski izvori po službanim izvorima.

Cerar je istaknuo da osim dobrih diplomatskih odnosa Sloveniju i Beneluks vežu i dobri odnosi na drugim područjima, te da su te države, po njegovim riječima, 2017. među prvima iznijele stajalište kako arbitražnu presudu o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske treba poštovati i primijeniti u praksi, na čemu im je zahvalio.

Glede stanja na zapadnom Balkanu i njegovu priključivanju euroatlantskim integracijama, Cerar je kazao da je stajalište Slovenije da se te države integriraju u Europsku uniju i da bi što prije poziv na pregovore o članstvu trebale dobiti Sjeverna Makedonija i Albanija.

Slovenska strana već je u više navrata povezala pitanje hrvatskog ulaska u schengenski prostor s poštivanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila uz već ranije izraženu ocjenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenske strane. Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno te ga dvije strane trebaju zajednički riješiti. (jć)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...