Obavijesti

News

Komentari 26

Hrvatska i dalje blokira Srbiju: Zapelo na poglavljima 23 i 24

Otvaranje pregovora u tim poglavljima "aktivno" blokira Hrvatska, Nizozemska još nije dala formalni pristanak te Velika Britanija i Grčka još nisu zauzeli o tome stajalište

VIDEO

Nema skoro nikakvih izgleda da Srbija otvori pregovore s Europskom unijom u 23. i 24. poglavlju do kraja nizozemskog predsjednštva, koje završava u četvrtak 30. lipnja, doznaje Hina u ponedjeljak u Vijeću EU-u.

- Još ranije bila je predviđena konferencija o pristupanju za Srbiju i Crnu Goru, ovoga četvrtka 30. lipnja, zajedno s pristupnom konferencijom za Tursku koja je već potvrđena. To  bi mogla biti zadnja prigoda za Srbiju da otvori poglavlja 23. i 24. do kraja nizozemskog predsjedništva. Međutim, situacija je još uvijek nejasna i nadamo se da ćemo znati zasigurno večeras ili sutra ujutro. Ali, iz onoga što znam, to se čini prilično nevjerojatnim - rekao je Hini izvor iz Vijeća EU-a.

Prema izvorima iz Europske komisije, otvaranje pregovora u tim poglavljima "aktivno" blokira Hrvatska, Nizozemska još nije dala formalni pristanak te Velika Britanija i Grčka još nisu zauzeli o tome stajalište. 

Prema tim izvorima, Grčka još nije zauzela stajalište zbog unutarnje procedure, a ne zbog sadržajnih razloga.

Srbijanska novinska agencija Beta javila je pozivajući se na dužnosnike u Vijeću Europske unije da Hrvatska nije dala suglasnost “iz bitnih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s referendumom o britanskom napuštanju EU. 

Dužnosnici u Vijeću su rekli da "Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srbijanskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji", izvijestila je Beta po završetku sastanka Radne skupine za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA).

- Iako se u diplomatskim krugovima u Bruxellesu očekivalo da bi Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, trebala pridonijeti bržoj suglasnosti predstavnika službenog Zagreba o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo - javila je srbijanska agencija Tanjug iz Bruxellesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.