Obavijesti

News

Komentari 34

Hrvatska je među zemljama s najnižom stopom zaposlenosti

U gotovo polovini zemalja EU-a stopa zaposlenosti bila je prošle godine viša od 75 posto, pri čemu je najvišu zabilježila Švedska, od 82,6 posto

VIDEO

Hrvatska je zajedno s Grčkom, Italijom i Španjolskom u 2018. bila u skupini zemalja Europske unije s najnižim stopama zaposlenosti, iako je ona premašila zacrtanu razinu za 2020. godinu, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Prošle je godine stopa zaposlenosti u dobnoj skupini od 20 do 64 godine u Hrvatskoj iznosila 65,2 posto i uvećana je za 1,6 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije.

Nižu stopu zaposlenosti bilježile su u 2018. samo Grčka, od 59,5 posto, i Italija, od 63,0 posto. U skupini je još Španjolska sa stopom zaposlenosti od 67 posto.

U gotovo polovini zemalja EU-a stopa zaposlenosti bila je prošle godine viša od 75 posto, pri čemu je najvišu zabilježila Švedska, od 82,6 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slijede Češka i Njemačka s po 79,9 posto, te Estonija, sa 79,5 posto.

U Sloveniji bila je na granici od 75 posto.

Na razini Europske unije stopa zaposlenosti u dobnoj skupini od 20 do 64 godine iznosila je prošle godine 73,2 posto i porasla je za 1,1 postotni bod u odnosu na godinu ranije.

Prema strategiji Europe 2020 EU u cjelini trebao bi iduće godine dosegnuti stopu zaposlenosti od minimalno 75 posto. Utvrđene su i ciljane razine za svaku zemlju članicu, pri čemu se vodilo računa o specifičnoj situaciji i mogućnostima zemalja.

Hrvatska je u 2018. premašila zacrtanih 62,9 posto iz strategije Europe 2020, a u skupini zemalja koje su dosegnule ili premašile zacrtani cilj nalaze se još Irska, Malta, Poljska i Slovačka, primjećuje Eurostat.

Raste broj zaposlenih starijih od 55 godina

Europska unija bilježi također kontinuirani rast stope zaposlenosti u dobnoj skupini od 55 do 64 godine, primjećuje Eurostat, s 38,4 posto u 2002. na 58,7 posto u 2018.

U 21 zemlji EU-a zaposleno je bilo više od polovine populacije u dobi od 55 do 64 godina a prednjači Švedska sa stopom zaposlenosti u toj dobnoj skupini od 77,9 posto.

Slijede Njemačka sa 71,4 posto, Danska sa 70,7 posto, te Estonija sa 68,9 posto.

Hrvatska je uz Luksemburg i Grčku među zemljama EU-a s najnižom stopom zaposlenosti u toj dobnoj skupini u 2018. godini, od 42,8 posto. U 2017. godini iznosila je 40,3 posto.

Najnižu je stopu zaposlenosti u dobnoj skupini od 55 do 64 godine u 2018. bilježio Luksemburg, od 40,5 posto.

U svim je zemljama članicama stopa zaposlenosti u dobnoj skupini od 55 do 64 godine bila u 2018. viša nego u godini ranije, ističu u Eurostatu.

Hrvatska nešto bolja od prosjeka EU-a u razlici u zaposlenosti žena i muškaraca

Statističari ističu i kontinuirano velike razlike među zemljama EU-a u zaposlenosti žena i muškaraca.

Najveći je jaz u 2018. zabilježen na Malti, gdje je stopa zaposlenosti muškaraca u 2018. bila čak 22,3 postotna boda veća od stope zaposlenosti žena.

Slijedi Grčka sa stopom zaposlenosti žena za 21 postotni bod nižom od stope zaposlenosti muškaraca, te Italija s razlikom od 19,8 postotnih bodova u korist muškaraca.

U Hrvatskoj je stopa zaposlenosti žena u 2018. godini iznosila 60,1 posto, a muškaraca 70,3 posto. S razlikom od 10,2 postotna boda Hrvatska je u skupini s Nizozemskom, gdje ona iznosi 10,1 postotni bod,  Ciprom, s razlikom od 10,4 postotna boda, i Austrijom, s razlikom od devet postotnih bodova.

Ta je skupina ujedno nešto bolja od prosjeka Europske unije gdje je stopa zaposlenosti žena u 2018. bila 11,6 postotnih bodova niža od stope zaposlenosti muškaraca. Kod žena iznosila je 67,4 posto a kod muškaraca 79 posto, utvrdili su u Eurostatu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora