News

Komentari 233

Hrvatska je najgora u EU po procijepljenosti ukupnog stanovništva i booster dozi

Hrvatska je najgora u EU po procijepljenosti ukupnog stanovništva i booster dozi

Po procijepljenosti ukupnog stanovništva su najgore Latvija, Češka, Mađarska, Estonija, Slovenija, Poljska, Hrvatska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska

Hrvatska je među najgorim državama u Europskoj uniji po više parametara vezanih za procijepljenost, vidljivo je iz nove tablice koju je objavila Europska komisija. Podaci koje tablica pokazuje su od 10. prosinca. 

- Imamo još jako puno posla kako bismo poboljšali procijepljenost. Cjepivo je naša najbolja obrana - stoji u objavi Europske komisije u kojoj su dodali da  koronavirus jako opterećuje zdravstveni sustav, društvo i ekonomiju.

- Osigurali smo dovoljno doza za sve Europljane. Cijepite se, uzmite booster, ako dosad niste - napisali su iz Europske komisije.

Graf procijepljenosti ukupnog stanovništva u Europskoj uniji pokazuje da su Danska, Portugal i Malta potpuno (s dvije doze) cijepili 82 posto ukupnog stanovništva, a slijede Irska, Belgija i Španjolska s između 74 i 77 posto ukupne procijepljenosti. Drugi graf označen s plavom bojom se odnosi na one koji su primili booster dozu.

Hrvatska je procijepila 49 posto ukupnog stanovništva, Slovačka 46.6 posto, Rumunjska 39 posto, a Bugarska tek 26.2 posto.

Među najgorim državama po procijepljenosti ukupnog stanovništva upravo su države na istoku Europe i Balkana.

Po procijepljenosti su najgore Latvija, Češka, Mađarska, Estonija, Slovenija, Poljska, Hrvatska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska.

Booster najviše ljudi primilo u Austriji i Mađarskoj

Što se tiče boostera, Austrija i Mađarska su na vrhu. Po ukupnoj procijepljenosti Austrija spada u sredinu EU, a Mađarska je u donjem dijelu tablice. U Austriji je booster primilo nešto više od 30 posto ljudi, u Mađarskoj nešto manje od 30 posto.

Nakon njih je Malta s oko 27 posto. Hrvatska je i po ovom parametru na začelju. Gori od nas su Nizozemska, Latvija, Poljska, Rumunjska i Bugarska.

Najčitaniji članci