Obavijesti

News

Komentari 4

Hrvatska još traži 1812 nestalih. Medved: Sustavno radimo na tome, to je naša trajna dužnost

Hrvatska još traži 1812 nestalih. Medved: Sustavno radimo na tome, to je naša trajna dužnost

Tomo Medved je naglasio da neriješena sudbina nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, za koje nije poznato mjesto ukopa, i dalje predstavlja najznačajnije humanitarno pitanje u Hrvatskoj

VIDEO

Hrvatska intenzivno traga za još 1812 nestalih i smrtno stradalih osoba iz Domovinskog rata i to je najznačajnije humanitarno pitanje u Hrvatskoj, a u prošloj su godini identificirani posmrtni ostaci 49 osoba, stoji u izvješću o provedbi Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Predstavljajući izvješće, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici Vlade u četvrtak je naglasio da neriješena sudbina nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, za koje nije poznato mjesto ukopa, i dalje predstavlja najznačajnije humanitarno pitanje u Hrvatskoj.

'Vjerujem da je moj sin živ. Neću nikada odustati od potrage...'
'Vjerujem da je moj sin živ. Neću nikada odustati od potrage...'

Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno radi na rješavanju tog pitanja, to je naša trajna dužnost prema članovima obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije, rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom 2022. intenzivirane su aktivnosti usmjerene na pronalazak nestalih osoba i daljnjeg razvoja metodologija rada, odnosno nabave kapitalne opreme za potrebe terenskih istraživanja i identifikacije analizom DNA.

Sustav za traženje nestalih osoba osnažen je i jačanjem međuresorne suradnje i otvaranjem područnih ispostava, dodao je Medved.

Posebno je istaknuo suradnju sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata kojem je zahvalio na suradnji i potpori u aktivnostima koje zajednički provode.

"U 2022. iz svih raspoloživih izvora prikupili smo saznanja o 70 mogućih mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica, a proveli smo cjelovita terenska istraživanja na 76 mikrolokacija. Tijekom 2022. završno su identificirani posmrtni ostaci 49 osoba te pokopani prema željama obitelji", naveo je.

Posebno je istaknuo identifikaciju i zajednički ispraćaj posmrtnih ostataka civila stanovnika Tenje, nasilno odvedenih iz svojih domova u srpnju 1991., čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici na Bobotskom mrciništu krajem 2021.

Naglasio je da je proces traženja s jednakom predanošću nastavljen i u ovoj godini te je na lokalitetu Šarviz dol u blizini Vukovara u veljači pronađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje deset žrtava s područja bivše općine Vukovar, nasilno odvedenih u rujnu i listopadu 1991.

'U ratu sam izgubila oca, ostala i bez braće, mama je umrla od tuge. Sad smo našli Antuna...'
'U ratu sam izgubila oca, ostala i bez braće, mama je umrla od tuge. Sad smo našli Antuna...'

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Dr Juraj Njavro u Vukovaru su 18. travnja, u nazočnosti njihovih obitelji, identificirati posmrtni ostaci četiri žrtve, među njima tri civila i jednog hrvatskog branitelja, a u tijeku je nastavak DNA analize preostalih žrtava.

U proteklih sedam godina provedena su terenska istraživanja 362 lokacije diljem Hrvatske, istaknuo je potpredsjednik Vlade, te ekshumirani posmrtni ostaci 168 osoba, a identificirati posmrtni ostaci 248 osoba.

Pronađene su tri masovne grobnice (Marinci, Bobotsko mrcinište, i Šarviz dol) te više pojedinačnih grobnica (Bršadin, Mirkovci, Kukunjevac, Topusko).

"Na današnji dan Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1812 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje se ne zna mjesto ukopa", rekao je Medved.

U prošloj su godini nastavljena nastojanja za unaprjeđenje bilateralne suradnje s nadležnim tijelima Srbije i BiH, sukladno sklopljenim međunarodnopravnim instrumentima o suradnji iz područja traženja nestalih osoba.

Pitanje nestalih osoba i dalje predstavlja jedno od najsloženijih otvorenih pitanja u odnosima sa Srbijom, navodi se u izvješću, te "unatoč uloženim naporima, u izvještajnom razdoblju od nadležnih tijela Republike Srbije nije zaprimljena niti jedna informacija od značaja za rješavanje istaknutih otvorenih pitanja/zahtjeva Republike Hrvatske".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...