Obavijesti

News

Komentari 4

'Vjerujem da je moj sin živ. Neću nikada odustati od potrage...'

'Vjerujem da je moj sin živ. Neću nikada odustati od potrage...'
3

Olga Papac već se tri desetljeća nada da će pronaći sina Krešimira. S postrojbom je otišao u Đeletovce 1991. i više se nije vratio kući

VIDEO

Moj sin Krešimir još se vodi kao nestao u Domovinskom ratu i tražim ga od 1991. Suprug je umro 1994. godine od žalosti za sinom i jedino sam ja ostala da ga tražim, tužno nam je 2016. godine pripovijedala Olga Papac. Sina jedinca rodila je 27. 11. 1965. u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. Nakon dvije godine školovanja u Križanićevoj ulici, Krešimir je završio Jezičnu gimnaziju i upisao fakultet.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Volio je svoju domovinu i upisao se u HDZ još u onoj baraki. Jednog dana rekao je tati da ne može sjediti kod kuće dok mladiće poziva u obranu Hrvatske. Bila je to njegova odluka i pustili smo ga da ode. Došli smo mu drugi dan u posjet, pozdravili se ne misleći da se više nikad nećemo vidjeti. Samo sam ga ovlaš poljubila, bio mi je tako prekrasan u tom trenutku - suznih očiju prebirala je Olga po sjećanjima na posljednji susret sa sinom.

'Na životu me još drži samo nada da će mi sin Zoran doći...'
'Na životu me još drži samo nada da će mi sin Zoran doći...'

Dan kasnije Krešimir je otišao u Đeletovce, a kući je trebao doći nakon deset dana. No jedan od mladića koji je bio s njim na ratištu trebao je nekud ići pa mu je Krešimir prepustio svoj termin i nikad više nije došao kući.

- Čuli smo se telefonski, povremeno, i moji razgovori s njim vrtjeli su se uglavnom oko mojih upozorenja kako da okrene kapu da se ne vidi šahovnica. Šašavo, ali nekako sam mislila da će mu to spasiti život. Njegova postrojba postavljala je mine u selu Berak. Vrijeme je prolazilo, a mi smo malo pomalo saznali da je Krešimir ranjen u Slakovcima, gdje su se tenkovi razmještali između hrvatskih i srpskih sela - vraćala se Olga u prošlost.

Pri svakom spomenu sina u oku joj bljesne sjaj, a izborano lice preplavi nježnost.

- Sredinom studenog stigao je Međunarodni crveni križ i prijavila sam Krešimirov nestanak, napominjući im da ne znam je li živ ili mrtav. Prije odlaska na svaku razmjenu zvala sam sve brojeve telefona i govorila im da ga ne zaborave kad će tražiti. Nekako sam stalno imala osjećaj da ga netko pokapa, a ja ga otkrivam - priznala nam je Olga.

Obitelji identificirale nestale kraj Vukovara: 'Strahovala sam da nikad neću pronaći brata'
Obitelji identificirale nestale kraj Vukovara: 'Strahovala sam da nikad neću pronaći brata'

Na svaku razmjenu zarobljenika dolazila je s fotografijom. I čekala sve do 1992., kad su joj rekli da je to zadnja razmjena. Informacije su bile oprečne. Jedni su joj govorili da su ga prepoznali s fotografije, drugi usmeno i pismeno svjedočili da su ga vidjeli deset dana prije izlaska.

- Jedan vukovarski branitelj tvrdio je da je Krešimira vidio na pregledu. Prepoznao ga je preko fotografije, iako nije znao kako se zove. Prezime Papac zazvonilo mu je kad je liječnik pozvao Krešimira. Okrenuo se i vidio ga na nosilima, što je i posvjedočio na Međunarodnom crvenom križu. Od 1998. godine svaki mjesec pišem pisma i šaljem na veleposlanstvo Republike Srbije, predsjednicima države, Vlade i Sabora, ministru branitelja, a od 1999. pišem Helsinškom odboru - rekla nam je Olga.

Radi to i danas.

- Ja vjerujem da je moj sin živ. Na početku sam pažljivo zagledala svakog hrvatskog vojnika i proučavala koliko ima sličnosti s Krešimirovim crtama lica i ponašanjem. Sad to više ne radim. Ja živim u ovom vremenu, iako mi je jedna noga u 1991. godini. Kao dijete sam ostala bez oca, čekala sam ga i nisam ga dočekala. Sad, nažalost, čekam sina. Hoću li ga dočekati, ne znam - tužno kaže Olga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...