Obavijesti

News

Komentari 33

Hrvatska mora zamijeniti MIG-ove, opcija su avioni iz Izraela

Hrvatska mora zamijeniti MIG-ove, opcija su avioni iz Izraela
1

MORH je krenuo s hitnom potragom za avionima koji će zamijeniti remonitirane MIG-ove 21 koji će letjeti do 2023. Dosad su favoriti bili švedski i američki avioni...

VIDEO

Remontirani zrakoplovi MIG 21 primaju se ovih dana u službu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i oni će moći letjeti do 2023. godine, no MORH je već počeo hitnu potragu za avionima koji će ih zamijeniti. Nabavka zrakoplova, naime, mora početi odmah jer je prelazak na novi tip proces koji će trajati godinama, piše tportal.

Do sada su favoriti bili novi švedski zrakoplovi JAS- 39 Gripen i rabljeni američki avioni F-16 koji su parkirani u pustinji u Nevadi. No opcija su postali i izraelski zrakoplovi F-16 koji će Izraelu postati nepotrebni nakon uvođenja 'nevidljivog' višenamjenskog lovca F-35

Zrakoplov F-16 bio je tražena 'rabljena' roba, ali sve ga je teže nabaviti. Otvorila se mogućnost da se od izraelskog zrakoplovstva nabavi određen broj tih letjelica. A Izraelci su, navodno, Hrvatskoj spremni dati znatno bolju cijenu od Amerikanaca, ali u tako velikim poslovima velik je utjecaj politike pa se ne može sa sigurnošću govoriti koliko je taj posao izgledan. 

Tus: Avioni F-16 su iznimno prilagodljivi, a i cijena je privlačna

Umirovljeni stožerni general te prvi hrvatski veleposlanik pri NATO-u Antun Tus, član je MORH-ova tijela za prikupljanje neobavezujućih ponuda proizvođača zrakoplova a  kao iskusni pilot koji je letio na tridesetak tipova aviona, među ostalima i na F-16. On kaže da ne treba zanemariti činjenicu da je znatno skuplji JAS-39 Gripen istovremeno jeftiniji za održavanje te smatra kako su upravo favoriti švedski i američki zrakoplovi. 

- Imajući u vidu naše financijske mogućnosti i realne potrebe, kao i obaveze preuzete ulaskom u NATO članstvo, nabavka višenamjenskih taktičkih lovaca F-16 bila bi optimalna, s obzirom na njihovu prilagodljivost i privlačnu cijenu od nekih 10 milijuna dolara po aparatu. Njegova iznimna prilagodljivost smatra se jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. On je također jedan od najsigurnijih lovaca na svijetu. Sposoban je napasti sve mete u zraku i na zemlji širokim rasponom oružja i pametnih bombi u svako doba dana i noći i u svim vremenskim uvjetima -  kaže Tus koji je isprobao letna svojstva F-16 dok je 1989. godine kao zapovjednik ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bivše države gostovao u američkoj vojnoj bazi Luke u Arizoni.

- Iako sam letio i na tom zrakoplovu koji sa svojim poboljšanim verzijama također pripada samom vrhu, taj tip zbog mogućnosti potrebe nabavke rezervnih dijelova i trenutne krize na relaciji Moskva-Bruxelles, smatram samo dodatnim opterećenjem za naše oružane snage - ističe Tus. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.