Obavijesti

News

Komentari 56

Hrvatska očekuje čak 690.000 doza: Cijepljenje i u ljekarnama

Hrvatska očekuje čak 690.000 doza: Cijepljenje i u ljekarnama
5

Lani smo cijepili 360.000 ljudi, a sezonu 2017./2018. se cijepilo 300.000 građana. Ovo nam je prva jesen u pandemiji pa su i doze udvostručene. Cijepljenje se posebno preporučuje kroničnim bolesnicima i starijima

VIDEO

Svake godine Hrvatska naručuje sve više cjepiva protiv gripe, a ove godine čekamo dostavu od ukupno 690.000 doza.


- Naručeno je do danas 460.000 doza cjepiva za osiguranike i dodatnih 130.000 koje stižu oko 10. prosinca te 100.000 za ljekarne za prodaju. Prodavat će se po 68 kuna u ljekarnama (op.a., cijena od Medoke). S procjepljivanjem se kreće oko ili nakon 15. listopada - kaže nam Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Ovo je ipak prva pandemijska godina u kojoj će se miješati sezona gripe i viroza s novim korona virusom pa liječnici cijepljenje preporučuju svima, a posebno ugroženim skupinama. Tako će barem smanjiti raspon mogućih virusa od kojih mogu oboljeti. Kao i uvijek, preporučujemo kroničnim bolesnicima i starijim osobama da se cijepe.

Atlantic ljekarna

Naime, kod njih su češće komplikacije, pa kad obole od gripe, može doći do virusnih ili bakterijsku upala pluća, što u konačnici znači i smrtni ishod - pojasnila je iskusna infektologinja Maja Capar.

Nitko nije obavezan cijepiti se protiv gripe, ali svakako se preporučuje osobito u vrijeme korona virusa.

cijepljenje


Koliko gripa može biti opasna opisuje nam Capar:

- Iako rijetko dolazi do teških komplikacija, sjećam se naše kolegice medicinske sestre koja je zbog gripe dobila i encefalitis, odnosno upalu mozga i završila na liječenju u Zagrebu. Nasreću, sve se dobro završilo i uspješno se oporavila.

Mjere kojih se moramo držati zbog korona virusa Capar smatra da će pomoći i kod sprječavanja oboljenja od gripe, ali i viroza.

- Sve su to kapljične infekcije koje se uglavnom šire na isti način. Do sada nikad nismo svi nosili maske, držali razmak i redovno se dezinficirali, a to će vjerujem spriječiti i širenje drugih virusa, ne samo korone - kaže Capar. Od spomenutih više od pola milijuna doza cjepiva protiv gripe, samo Zagreb očekuje ukupno 85.000 doza.

Ljekarna

Novost je da bi se ove godine oni koji kupe cjepivo u ljekarni mogli odmah i cijepiti u ljekarni, a ne kod doktora. To je prioritet u svim europskim zemljama, a sve zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...