Obavijesti

News

Komentari 112

Hrvatska po indeksu korupcije gora od Jordana i Ruande

Hrvatska po indeksu korupcije gora od Jordana i Ruande

Hrvatska je, kao i 2019., na 63. mjestu s 47 boda, pa se nalazi između Bjelorusije i Kube. Hrvatska je 2015. imala 51 bod, a od tada konstantno pada

Pandemija koronavirusa nije samo zdravstvena i ekonomska, nego je i korupcijska kriza, objavio je u četvrtak Transparency International uz svoj Indeks percepcije korupcije u kojem je Hrvatska ostala na istom mjestu kao i prošle godine, s istim brojem bodova. 

Stotini bodova su na listi za 2020. opet najbliži Danska i Novi Zeland s 88 bodova, a slijede ih Finska, Singapur, Švedska i Švicarska s 85. 

SAD je na 25. mjestu sa 67 bodova, Kina na 78. s 42 boda, a Rusija 129. s 30 bodova. 

Hrvatska je, kao i 2019., na 63. mjestu s 47 boda, pa se nalazi između Bjelorusije i Kube, a iza Armenije, Jordana, Ruande...

 Hrvatska je 2015. imala 51 bod, a od tada konstantno pada. Od članica Europske unije iza nje su samo Mađarska, Rumunjska i Bugarska s 44 boda. Prosječna vrijednost bodova indeksa za 2020. iznosi 43.

Zagrebački policajac prijavljen USKOK-u zbog uzimanja mita, a onda loše krivotvorio isprave...
Zagrebački policajac prijavljen USKOK-u zbog uzimanja mita, a onda loše krivotvorio isprave...

Slovenija je 35. sa 61 bodom, Srbija 94. s 38 bodova, Bosna i Hercegovina 111. s 35 bodova, a Crna Gora 67. s 45 bodova. 

Najlošije stoje Južni Sudan i Somalija (12), Sirija (14), Jemen i Venezuela (15).

Covid-19 je i korupcijska kriza 

- Covid-19 nije samo zdravstvena i ekonomska kriza, nego i korupcijska. I to kriza kojom trenutno ne uspijevamo upravljati - rekla je čelnica Transparency Internationala (TI) Delia Ferreira Rubio

Zašto Hrvati ne vjeruju državi? Zato što im je HDZ državu oteo
Zašto Hrvati ne vjeruju državi? Zato što im je HDZ državu oteo

- Prošla godina testirala je vlade kao nijedna dosad, a one s većom razinom korupcije su bile nesposobnije odgovoriti na izazov - dodala je argentinska pravnica. 

TI u izvještaju piše kao je korupcija tijekom pandemije procvjetala, od davanja mita u klinikama do preusmjeravanja pomoći i medicinske opreme. Upozorava se kako koruptivne radnje potkopavaju globalni odgovor na covid-19, ali i govore o krizi demokracije. 

Gazde poput HDZ-ova Puljašića su pravi demonteri države
Gazde poput HDZ-ova Puljašića su pravi demonteri države

Organizacija sa sjedištem u Berlinu ističe i da su države s višim razinama korupcije tijekom pandemije bile one koje su najviše kršile vladavinu prava i zaobilazile demokratske institucije. 

Ovogodišnji Indeks percepcije korupcije (CPI), koji rangira 180 država po korupciji u javnom sektoru na temelju mišljenja stručnjaka i poslovnjaka, daje „mračnu sliku“ korupcije u svijetu, tvrdi organizacija. 

- Većina država postigla je mali ili nikakav napredak u borbi protiv korupcije u gotovo deset godina, a dvije trećine njih ima manje od 50 bodova - priopćio je TI.