News

Komentari 0

Hrvatska pošta za 100. godišnjicu rođenja Tuđmana izbacuje novu marku

Hrvatska pošta za 100. godišnjicu rođenja Tuđmana izbacuje novu marku

Motivi su portret predsjednika i hrvatska zastava, a autorica je Alenka Lalić, zagrebačka dizajnerica koja je osmislila rješenje na temelju likovnog predloška Sanje Rešček Ramljak

Hrvatska pošta najavila je da će pustiti 12. svibnja u opticaj novu prigodnu poštansku marku izdanu u povodu 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Motivi su portret predsjednika i hrvatska zastava, a autorica je Alenka Lalić, zagrebačka dizajnerica koja je osmislila rješenje na temelju likovnog predloška Sanje Rešček Ramljak, akademske slikarice i dizajnerice iz Zagreba.

Nominalna vrijednost marke iskazana je slovnom oznakom A, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

- Prigodna marka '100. obljetnica rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana' tiskana je u formi prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom u nakladi od 30.000 blokova te u hrvatskom arku, koji se sastoji od 25 maraka i pet privjesaka, u nakladi od 125.000 primjeraka - priopćila je Hrvatska pošta.

 

Tekst u povodu izlaska nove marke napisao je voditelj Odjela za suvremenu povijest Hrvatskog instituta za povijest Davor Marijan ističući, uz ostalo, da se Tuđman u raspletu jugoslavenske krize zalagao se za konfederalnu Jugoslaviju, a potom neovisnu Hrvatsku.

- Umješnim vođenjem rata, usprkos nepovoljnim gospodarskim prilikama i nesklonom međunarodnom okruženju, dao je ključan doprinos stvaranju Republike Hrvatske kao samostalne države - navodi se u tekstu.