Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Hrvatska povlači svoje vojnike iz misije u Afganistanu?

Na sastanku ministara obrane NATO članica, postignut je dogovor da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanje broja svojih vojnika. Svaka članica će samostalno odlučivati o povlačenju

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
5 komentara

Na sastanku ministara obrane NATO članica Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu za sudjelovanje u međunarodnim misijama NATO-a, saznaje Jutarnji list, navodeći u broju od petka kako bi se Hrvatska uskoro mogla povući iz misije u Afganistanu.

Na ministarskom sastanku, koji se održao u srijedu i četvrtak, hrvatsku delegaciju predvodio je ministar obrane Damir Krstičević. Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u NATO misijama u Afganistanu, na Kosovu i u Iraku. Jedan od važnijih sastanaka bio je i onaj zemalja članica misije “Resolute support” u Afganistanu, navodi dnevnik.

VIDEO: DAŠAK BLAGDANA Hrvatski vojnici čestitali Božić iz Afganistana i okitili drvca

Kako Jutarnji neslužbeno saznaje od izvora u MORH-u, razgovaralo se o budućnosti ove operacije u sklopu mirovnih pregovora koje uz pokroviteljstvo SAD-a vodi afganistanska vlada s talibanima oko okončanja sukoba.

Neslužbeno, zaključeno je kako je neminovno da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanju broja svojih vojnika. Uostalom, i SAD je već počeo smanjivati broj svojih vojnika u postrojbama koje nisu dio NATO operacije.

Za Hrvatsku je također važna činjenica da je među članicama misije postignut dogovor da više nije na snazi slogan “Zajedno unutra, zajedno van” što je sugeriralo da će se saveznici zajednički povući iz misije.

Sada je na snazi novi slogan “Zajedno unutra, zajedno se prilagođavamo”. To zapravo znači kako svaka članica misije ima pravo samostalno odlučiti o povlačenju iz misije, ali uz prethodni dogovor s partnerima.

Zadar: Prezentacija 1. hrvatskog međunarodnog vojnog aeromitinga Croimas 2020 PRIMIO GA KRSTIČEVIĆ Ozlijeđen u Afganistanu: Naš vojnik uspješno se oporavio

Ova promjena politike izuzetno je važna za Hrvatsku koja u ovoj misiji ima 104 vojnika. Oni obavljaju poslove savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti, donosi Jutarnji list.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message