Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatska se kandidirala za organizaciju svjetske izložbe pasa i ima Vatrene ambasadore

Hrvatska se kandidirala za organizaciju svjetske izložbe pasa i ima Vatrene ambasadore

Ovog vikenda se Svjetska izložba pasa održala u Brazilu, a Hrvatska se kandidirala za organizaciju iste izložbe u 2024. godini. Najbolje neformalne promotore na svijetu već imamo: Livakovića, Lovrena, Sosu

VIDEO

Ovog vikenda se u Brazilu, u Sao Paulu, održava Svjetska izložba pasa. Ima ondje i hrvatskih izlagača i sudionika koji su, naravno, proteklih dana bili jasno prepoznatljivi i ponosno nosili kockaste dresove.

A upravo u danima dok se u Brazilu održava ta velika kinološka manifestacija, i nakon što su hrvatski nogometaši ostvarili fenomenalnu pobjedu na brazilskom izabranom vrstom, Hrvatski je kinološki savez objavio da se naša zemlja kandidira za organizaciju Svjetske izložbe pasa 2024. godine!

U Hrvatskoj još nikada nije bilo tako velike izložbe, najveća se održala u lipnju 2007. godine, ali to je bila Europska izložba i na njoj je bilo desetak tisuća pasa. Ova kojoj se nadamo sljedeće godine vjerojatno će po broju prijavljenih pasa biti i dva puta veća.  

Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza

Međunarodna kinološka federacija je organizaciju Svjetske izložbe pasa svih pasmina za 2024. još prije rata povjerila Ukrajinskom kinološkom savezu. Međutim, prije nekoliko dana Ukrajina je, očekivano, bila prisiljena odustati od organizacije, otkriva nam Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, te dodaje:

- Tada smo u Hrvatskom kinološkom savezu donijeli odluku da se kandidiramo i na sebe preuzmemo organizaciju te manifestacije. Održavanje Svjetske izložbe pasa u našem glavnom gradu posebno bi išlo na ruku našim članovima pri čemu bi se promovirao ne samo Grad Zagreb nego čitava Republika Hrvatska. Zagrebački velesajam je jedino mjesto u Hrvatskoj koje bi zbog svoje površine i odlične prometne povezanosti moglo primiti brojku od oko 15.000 do 20.000 pasa sa svim pratećim sadržajem. Sa vodstvom Zagrebačkog Velesajma smo odmah stupili u kontakt i dobili pozitivne reakcije. Vjerujem da će i vodstvo grada Zagreba na čelu sa gradonačelnikom Tomaševićem kao i Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem prepoznati dobrobit ovako značajne manifestacije u Hrvatskoj te će se, kao što je bilo 2007.godine kada smo na istom mjestu organizirali Europsku izložbu, uključiti i dati nam podršku. Održavanje svjetske izložbe predviđeno je u vrijeme kada turistička sezona u našoj zemlji nije u punom jeku, kraj mjeseca travanja, pa Šare procjenjuje kako bi se u Zagreb slilo desetak tisuća vlasnika i ljubitelja pasa iz cijeloga svijeta, koji bi punili hotele i restorane punih tjedan dana:

Vatreni su već naši promotori

Tajming za objavu kandidature je odličan i zbog činjenice da su upravo naši Vatreni sjajni promotori ljubavi prema psima, pa mogu biti i, makar neformalni, ambasadori ove velike izložbe koja bi sljedeće godine trebali biti i najveći takav događaj na svijetu. 

Dominik Livaković, istinski junak aktualnog Svjetskog prvenstva, još je 2018. sudjelovao u kampanji kojom su se građani pozivali da se uključe u socijalizaciju budućih pasa pomagača u centru Silver i tako postanu nečiji anđeli čuvari. 

Dominik Livaković i psić iz Centra Silver

- Drago mi je da se humanim djelom kao što je socijalizacija štenaca može djetetu ili odrasloj osobi s invaliditetom olakšati život i svakodnevica. Vjerujem da će se pronaći netko tko će prepoznati važnost rada Centra Silver i vidjeti u prijavi za volontera socijalizatora neko svoje zadovoljstvo i unutarnje ispunjenje. Najveći je problem za socijalizatore vjerojatno rastanak sa psom, ali to uopće ne mora biti teško jer se s korisnikom psa stvara životno prijateljstvo i zapravo su u toj priči svi na dobitku- rekao je tada Livaković, koji ima ljubimca Cruza uz kojeg često pozira i od njega se teško odvaja. 
Uz pse je izuzetno vezan i Dejan Lovren, čak su i engleski mediji pisali o tužnom trenutku kad se Lovren 2019. morao zauvijek oprostiti od svog voljenog mopsa Lokija. 
Sa svojim ljubimcem na omiškoj plaži rado prošeće i Ivan Perišić kad dođe u Hrvatsku, a bez njega ne mogu proći ni božićne fotografije kad se cijela obitelj okupi ispod jelke. Borna Sosa rado objavljuje fotografije kako grli svog obiteljskog ljubimca samojeda Jacka, a štenca iste pasmine još 2015. je nabavio i grlio i Marcelo Brozović...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Normalizirao se promet kod čvora Vrpolje: Nove nesreće na A1, velika gužva na ZG obilaznici
VOZITE OPREZNO!

Normalizirao se promet kod čvora Vrpolje: Nove nesreće na A1, velika gužva na ZG obilaznici

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.