Obavijesti

News

Komentari 371

Završila Kolona sjećanja: Počast žrtvama dalo oko 10.000 ljudi

Završila Kolona sjećanja: Počast žrtvama dalo oko 10.000 ljudi
13

Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježava 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće domoljuba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Vukovar ,
Sortiranje događaja
DVA BRATA JEDAN PROTIV DRUGOG

Predrag Mišić došao je iz Vukovara u Škabrnju kako bi odao počast žrtvama Domovinskog rata na Dan Sjećanja koji se svake godine obilježava 18. studenog.

No, Predragova priča o ratu je vrlo zapetljana. On je od '91. branio domovinu koju je zajedno sa srpskom vojskom napadao i njegov vlastiti brat. Predrag je bio u HV-u, a njegov brat na srpskoj strani.

>>> Više pročitajte ovdje >>>

OLIMPIJAC TRAŽI DJEDA

Za mene rat nije gotov dok ne nađem posmrtne djedove ostatke, rekao je za N1 hrvatski veslač David Šain (32), srebrni olimpijac iz četverca na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Njegova je priča uistinu potresna. Djed mu je nestao nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991., a o njegovoj je smrti doznao gledajući snimku novosadske televizije. Prizor je bio šokantan.

>>> Više pročitajte ovdje >>>

FRED MATIĆ U PADU VUKOVARA

Fred Matić: Vukovar nije pao 18. 11.

- Slažem se s gradonačelnikom Penavom kad kaže za predstavnike srpske zajednice koji 17. polažu vijenac u Vukovaru, niti ja ne znam što se tog 17. dogodilo - poručio je Matić za N1.

Matić je rekao i to da Vukovar nije pao 18. studenog. Bio je to odgovor na pitanje sjeća li se gdje je bio, što je radio u isto vrijeme prije 29 godina:

- Mi smo u Borovu Naselju 18. još imali žestoke bitke s neprijateljem. Vukovar je definitivno pao 20. studenog. Ali, evo, 19. je prestao svaki organizirani otpor. Ali to ništa ne mijenja na stvari. Iz toga dana se prisjećam žestoke bitke, prijatelja koji mi je u ovo vrijeme izdahnuo na rukama - kaže Matić.

JAVIO SE I KARAMARKO

Karamarko se nakon duže vremena javio na Facebooku. Pisao je o Vukovaru, kaže da se zbog politikantske pomirbe izbjegava istina.

"Neka Bog nagradi sve koji su se žrtvovali i koji su žrtvovani da bi Hrvatska živjela (preživljavala). Prisjetimo se – 2717 ubijenih branitelja i civila, 386 nestalih, mnoštva zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima, 22.000 nesrba protjeranih iz svoga grada, Vukovara, koji je potpuno razoren. Mogu li te rane zacijeliti? Mogu li te rane zacijeliti na podlozi farsične, teatralne, politikantske pomirbe koja još uvijek izbjegava definirati istinu? Istinu o agresiji na našu domovinu i zločinačkom planu stvaranja "velike Srbije". Istinu o srpskočetničkim zločinima od Iloka do Dubrovnika... Istinu o krivcima", piše Karamarko.

Kardinal Puljić: Molimo i za one koji su činili zlo

Na Memorijalnom groblju u Vukovaru vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodeći misu rekao je da, danas molimo za koji su položili živote za domovinu i narod, "ali molimo i za one koji su zlo činili, i kako je rekao," Bože, nemoj da umru u zločinu, daj im spoznati zloću i okajati grijeh."

"Ovdje smo da molimo za one koji su život položili, za njihove duše, molimo za sve one koji su ranjeni u duši i tijelu, posebno one koji nose bol zbog gubitka svojih najbližih, jer ne znaju gdje su, molimo za ono za što su oni živote dali - za ovu grudu, domovinu i narod", rekao je karinal Puljić. Kako je dodao molimo i za one koji su zlo činili, "i Bože, nemoj da umru u zločinu, daj im spoznati zloću i okajati grijeh“.

Uz kardinala Puljića kao glavnog služitelja euharistije u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u misnom slavlju sudjelovali su i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić te njegov pomoćni biskup Ivan Ćurić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kao i drugi biskupijski i redovnički svećenici.

Podsjećajući na žrtvu Vukovaraca Puljić je naglasio da je po njima grad Vukovar postao simbol bola ali i hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjek, naroda i domovine.

"Došli smo moliti i za duše svojih pokojnika, ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnog naboja koji se po ljudsku olako javlja na ovim mjestima stradanja, došli smo izraziti poštovanje svim žrtvama čime želim očuvati dužno sjećanja na njih i na cijenu slobode koju danas živimo i izgrađujem“, istaknuo je kardinal Puljić

Komentari 371