Obavijesti

News

Komentari 105

'Hrvatske je 25 godina talac banaka, nećemo imati milosti'

'Hrvatske je 25 godina talac banaka, nećemo imati milosti'
1

Mnistar financija Boris Lalovac rekao je da spremaju žestoke kazne za banke koje neće poštivati zakon. A ukoliko krenu sa tužbama, Vlada i za to ima odgovore

VIDEO

Vlada je konačno uputila u Sabor izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima bi se trebalo omogućiti konverziju kredita iz franka u euro, uz vraćanje preplaćenih kamata, i to sve o trošku Vlade. Izmjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju Vlada želi pomoći prezaduženim građanima, a ovaj Zakon bi na snagu trebao stupiti 30. rujna.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je za RTL Danas da spremaju žestoke kazne za banke koje neće poštivati zakon.

- Nećemo imati nimalo milosti. A ukoliko krenu sa tužbama, Vlada i za to ima odgovore. Postoje vrlo detaljne prekršajne kazne u Zakonu o potrošačkom kreditiranju ukoliko ne obavijeste klijenta, ukoliko mu ne dostave određenu ponudu, ukoliko ne naprave izračune... To je 55.000 pojedinih kreditnih klijenata, svaka stavka je vrlo skupa, i onda su to milijunski iznosi za njih - kazao je Lalovac.

Ako se banke ipak zainate, Vlada ima adut u rukavu. Na pitanje misle li uvesti nešto poput poreza na aktivu, Lalovac je rekao:

- Svakako, taj zakon je već u mojoj ladici ukoliko banke budu maksimalno pružale otpor. Znači, porez na cjelokupnu aktivu hrvatskih banaka će biti uveden, kao što ga imaju Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija i druge zemlje - rekao je Lalovac dodajući da se to može dogoditi vrlo brzo, ali da se nada da do toga ipak neće doći.

Na optužbe oporbe da to rade u predizborne svrhe, Lalovac je rekao:

- Kamo sreće da su oni 2011. to isto napravili u predizborne svrhe, nego su pustili građane da uđu u dužničko ropstvo. Žao mi je što to tako danas komentiraju, imali su puno prilika to riješiti, a jednostavno nisu... I današnji njihovi modeli, nekakvi crnogorski modeli, pa svaki dan dodaju nešto, vidi se da uopće nemaju strategiju kako se upravlja i komunicira s poslovnim bankama. Mi smo to pokazali i mi ćemo to provesti.

Premijer danas najavio je i revizija kamata za kredite u eurima. To je opet nova najava bitke s bankama. Na pitanje novinara da li strahuje da će banke otkazati suradnju te Hrvatsku tužbama dovesti u neugodnu poziciju, ministar je rekao:

- Neće to napraviti. Hrvatska je 25 godina talac banaka i stalno govorimo o tome da im se ne bi trebali zamjerati... Mi se ovdje nikome ne zamjeramo, želimo spasiti hrvatske građane. Ja sam cijelo vrijeme pokušavao govoriti da su kamate na iste takve kredite u Europi, a želimo biti ravnopravni, 1 do 2 posto, a u Hrvatskoj 6 do 7 posto. Ja dok sam ministar financija to neću dopustiti i nikakve prijetnje ni ultimatumi banaka prema hrvatskoj vladi neće proći. Bit ćemo još oštriji prema njima - rekao je Lalovac te još jednom naglasio kako neće biti popuštanja.

- Hrvatska ima moćan arsenal, to sam više puta govorio, i ja sam radije za to da smijenimo loptu i da oni počnu provoditi zakone RH - zaključio je.          






Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 105

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom