Obavijesti

News

Komentari 217

Hrvatski agent uhićen u Srbiji je Srbin iz Drniša Čedo Čolović

Hrvatski agent uhićen u Srbiji je Srbin iz Drniša Čedo Čolović
2

Srbija ga je uhitila dok je bježao u Hrvatsku. Optužen je da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda te da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine...

VIDEO

Osumnjičeni za špijunažu kojeg su u petak uhitili operativci srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) dvojni je državljanin Srbije i Hrvatske, piše beogradski tisak i u svojim prvim izdanjima od subote identificira ga kao 57-godišnjeg Čedu Čolovića iz Drniša kojega su vrbovale hrvatske tajne službe kao sudionika rata 90-ih. 

Ime uhićenog objavile su Večernje novosti te Informer navodeći različitu starosnu dob, ali istodobno tvrdeći da je rođen i podrijetlom iz Hrvatske, iz Tepljuha kod Drniša, u Dalmaciji.

Prema saznanjima provladinog tabloida Informer, uhićeni je nekadašnji major Vojske 'Republike Srpske Krajine' i bivši je časnik za sigurnost 75. motorizirane brigade, a "godinama je prodavao Hrvatima povjerljive podatke"

"Ovaj Srbin iz Drniša uhićen je u petak dok se spremao pobjeći u Hrvatsku", tvrdi Informer navodeći da je temeljem Čolovićevih dojava "protiv Srba podignuto najmanje devet optužnica za ratne zločine".

'Posao obavljao amaterski'

Večernje novosti pišu da je riječ o osobi koja je imala "pristup važnim državnim informacijama".

Beogradski Blic navodi da je uhićeni "sudionik rata 90-tih", te da je bio zapovjednik "jedne od postrojbi koja je djelovala na prostoru Hrvatske".

"Hrvatska obavještajna služba je, prema obavještajnim podacima BIA, vrbovala srpskog vojnog umirovljenika", piše Blic.

Prema saznanjima tog lista, uhićeni je "špijunski posao - najjednostavnije rečeno - obavljao krajnje amaterski, zbog čega je i postao sumnjiv".

"Veoma izravan i nametljiv pitanjima koje je upućivao kolegama vojnim licima ili ljudima iz drugih državnih struktura", citira Blic neimenovanog sugovornika.

Tijekom popodneva, dok se očekivala službena potvrda uhićenja osumnjičenog za špijunažu, u novinarskim krugovima pojavile su se dvije informacije. Jedna od verzija govorila je da je riječ o Srbinu, bivšem časniku JNA, umirovljeniku koji je, nakon određenog vremena provedenog na ratištu u Hrvatskoj, zbog ucjena pristao sudjelovati u špijunskim poslovima za hrvatske obavještajne službe. Prema drugoj verziji uhićeni je bila žena, no ta se informacija ubrzo izgubila iz optjecaja.

Večernje novosti tvrde u petak navečer kako su tom listu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske rekli da "nemaju nikakvu službenu informaciju, pa ne mogu ni potvrditi ni demantirati da je u Beogradu uhićen čovjek koji se sumnjiči da je hrvatski špijun".

MVEP će tražiti informacije o slučaju

"Hrvatski diplomati grozničavo su pokušavali prikupiti neke podatke, ali to im nije uspijevalo", pišu Večernje novosti, navodeći kako im je u hrvatskom MVEP-u rečeno da nije isključena mogućnost "da se radi o nekoj predstavi", ali to nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi.

U MVEP-u su Večernjim novostima najavili da će "službenim kanalima od srpskih vlasti tražiti podatke i detalje o cijelom slučaju".

Prema neslužbenim saznanjima, pod sumnjom da je špijunirao za hrvatske obavještajne službe uhićeni je bio "dulje vrijeme praćen".

"Dokumentirani su svi kontakti s osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa, ali i s hrvatskim obavještajcima", navode Večernje novosti.

Određen mu pritvor

Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu, koje će sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, nastaviti postupak "vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije", objavljeno je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.