Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Hrvatski genijalci vratili se kući sa tri srebra i tri bronce

Konkurencija je kao i obično bila jaka, ali naši učenici su se zaista pokazali kao vrlo dobri. Ipak, istočne zemlje poput Tajvana su ispred nas. Njih S obzirom na sve, zadovoljan sam - rekao nam je profesor Zadro

Foto: Maja Krištafor/24sata
6 komentara

Znanje koje smo morali pokazati bilo je u rangu onog za drugi i treći srednje, ali teže od zadataka s Državne mature. Ne razmišljam još o fakultetu, ali mislim da ću studirati u inozemstvu, rekao nam je Fran Miletić iz zagrebačkog MIOC-a.

On je dio hrvatskog učeničkog tima koji je ovaj tjedan sudjelovao na 16. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Dohi.

Ovo je bila najveća prirodoslovna olimpijada dosad, s više od 400 natjecatelja do 15 godina iz 70 zemalja. Naši natjecatelji u četvrtak su se okićeni s tri srebra i tri bronce vratili iz Dohe u Zagreb. 

- Učenike smo pripremali na PMF-u. Tim profesora radio je s njima na odsjecima fizike, biologije i kemije. Pripreme funkcioniraju tako da u tjedan dana s učenicima pokušavamo obuhvatiti njihovo znanje i proći praktični dio, jer je to ono što im najviše nedostaje. Konkurencija je kao i obično bila jaka, ali naši učenici su se zaista pokazali kao vrlo dobri. Ipak, istočne zemlje poput Tajvana su ispred nas. Njih je teško dosići, ali s obzirom na sve, jako sam zadovoljan - rekao nam je profesor s PMF-a Krešo Zadro, koji je bio jedan od mentora tima.

U Kataru su nastupili Lorena Komočar (Prirodoslovna škola V. Preloga, Zagreb, 1. razred), Dorijan Lendvaj (XV. gimnazija, Zagreb, 2. razred), Lovro Marić (XV. gimnazija, Zagreb, 1. razred), Fran Miletić (XV. gimnazija, Zagreb, 2. razred), Luka Passek-Kumerički (XV. gimnazija, Zagreb, 2. razred) i Nika Tretinjak (XV. gimnazija, Zagreb, 1 razred).

Učenici su na natjecanju morali proći test višestrukog odgovora, teorijski i praktični dio.

FANTASTIČAN USPJEH! Genijalni prirodoslovci osvojili tri srebra i tri bronce u Kataru

- Najmanje sam stigla napisati na teorijskom dijelu. Ne zato što ne znam, već zato što je taj dio vremenski ograničen - rekla nam je Nika Tretinjak.

Najsretniji su bili, otkrivaju, kada su morali ujediniti znanje.

- Šest nas je podijeljeno u dva tima po troje i imamo četiri sata za rješavanje. Podijelili smo se po disciplinama tako da je svatko uzeo onu disciplinu u kojoj je najbolji. Ako smo negdje zapeli međusobno smo si pomagali - ispričao nam je Luka Passek-Kumerički.

Prije samog natjecanja vrijeme su morali provesti u izolaciji bez tehnologije.

- I to smo preživjeli. Družili smo se i stvorili prijatelje iz drugih zemalja - zaključuje najmlađi u timu, Lovro Marić (14).

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message