Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Hrvatski izum: Napravili su čip koji iz DNK očitava epilepsiju

Uzroci mentalnih retardacija, autizam i druge neurološke bolesti moći će se utvrditi iz kapljice krvi. Kad se čip počne primjenjivati, testiranje će stajati 2000 do 3000 kn

Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
19 komentara

Znanstveni tim prof. dr. sc. Frana Borovečkog sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta razvio je poseban čip kojim se mogu dijagnosticirati genski uzroci različitih poremećaja središnjeg živčanog sustava.

- Dovoljno je pacijentu uzeti krv, iz nje izolirati DNK i uzorak staviti na čip. Nakon analize koja traje nekoliko dana u elektroničkom obliku dobivaju se rezultati koji liječnicima govore zašto se u pacijenta razvila neka neurorazvojna bolest - objasnio je Borovečki.

Uz to, čipom se može potvrditi i hoće li netko od pacijentovih potomaka naslijediti rizik za neurološku bolest.

- Riječ je o prvom čipu te vrste u Hrvatskoj, a i šire, zbog čega ćemo ga zaštititi patentom u nas, a i u Americi - rekao je Borovečki i dodao da se čipom, koji je namijenjen za jednokratnu upotrebu, odjednom može testirati osam krvnih uzoraka različitih pacijenata. Testiranja su bila besplatna za ispitanike koje su sudjelovali u projektu.

- To su ljudi koji su bili u bolnici zbog neurorazvojnih poremećaja, a u kojih se dosadašnjim metodama nije mogao utvrditi točan uzrok bolesti. Rezultati koje smo dobili su izvrsni, što je pacijentima olakšalo liječenje, a i struka je već zainteresirana za njihovo korištenje u dijagnostici - kazao je.

Testiranje bi stajalo od 2000 do 3000 kuna

Kad se čip počne primjenjivati, testiranje će svakog pacijenta koštati od 2000 do 3000 kuna. Namjeravaju ga ponuditi HZZO-u da bi testiranje za naše pacijente bilo besplatno, no još se ne zna hoće li taj način financiranja zaživjeti.

- U planu nam je na fakultetu osnovati tvrtku preko koje ćemo čipove nuditi kupcima - najavio je Borovečki, koji je prije tri godine od zaklade glumca Michaela J. Foxa dobio i 75.000 dolara za razvoj lijekova protiv Parkinsonove bolesti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message