Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Hrvatski matematičari su na olimpijadi uzeli zlato i broncu

Na 11. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu naši učenici pokazali su veliko znanje. Naši matematičari priželjkivali su dobre rezultate jer već nekoliko godina imaju iskusne i dobre natjecatelje

Foto: privatni album
2 komentara

Matematika koju radimo na natjecanjima nije ista kao i ona koja se uči u školi. Tamo rješavamo problemske zadatke koji zahtijevaju kreativnost i veliku sposobnost povezivanja raznih dijelova matematike, kazao nam je Matija Bašić, voditelj ekipe hrvatskih učenika srednjih škola, koji su se okitili brojnim medaljama na 11. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu u Litvi.

Na Olimpijadi su sudjelovali učenici iz svih dijelova Hrvatske, a njihova imena su Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek), Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija, Varaždin), Noel Lakić (Gimnazija Franje Petrića, Zadar), Ivan Sinčić (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Luka Šimek (XV. gimnazija, Zagreb) i Tadej Petar Tukara (XV. gimnazija, Zagreb). Voditelji ekipe bili su Matija Bašić i Ivan Kokan.

- Dosta tih znanja učenici sami steknu dok se pripremaju. Osobito natjecanja poput Olimpijada imaju vrlo elegantna i lijepa rješenja, pa učenici rado rješavaju takve zadatke - rekao je Matija Bašić.

Svaki od učenika imao je drukčija očekivanja, ovisno o tome koliko se pripremao tijekom sezone. Stoga su iznimno dobri rezultati bili za neke iznenađujući a za druge očekivani.

- Brončane su medalje osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović, a Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju - ističe Bašić, koji kaže da su se učenici i voditelji pripremali tijekom cijele godine, a za ovakvo međunarodno natjecanje odabrali su ih na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi. Na HMO se natječe 20-25 najboljih srednjoškolaca Hrvatske u tri kola. 

Nakon izbora ekipa članovi u lipnju sudjeluju u intenzivnim trotjednim pripremama u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva te u ljetnom kampu udruge Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”, koji traje tjedan dana neposredno prije odlaska na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu.

- Kao voditelj ekipe nisam previše razmišljao o očekivanjima, ali sam se nadao da će učenici pokazati svoje znanje i dobro se zabaviti. Čini mi se da smo oboje uspješno ostvarili - zaključio je Bašić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message