Obavijesti

News

Komentari 118

Hrvatski piloti i usred mraka vide zeca kako trči livadom

Hrvatski piloti i usred mraka vide zeca kako trči livadom
8

Nema skrivanja: Amerikanci su našim pilotima donirali osam pari naočala pomoću kojih mogu djelovati u bilo koje doba noći, bez obzira na mjesečinu, oblake i kišu

VIDEO

Kad stave naočale vrijedne više od 60.000 kuna, piloti eskadrile helikoptera na aerobazi HRZ-a u Zemuniku ulaze u potpuno drugi svijet.  

- S ovim naočalama možemo letjeti na mnogo manjim visinama, što nam je jako bitno jer su helikopteri tako dulje prikriveni. Zahvaljujući naočalama, možemo djelovati u bilo koje doba noći, bez obzira na mjesečinu, oblake i kišu - kaže nam pilotkinja helikoptera Bell, natporučnica Antonija Mutabžija. 

Objektivi su toliko osjetljivi da se ne smiju doticati prstima, a ne smije se ni puhati u njih. Zahvaljujući donaciji američke vojske, ona i njezini kolege već neko vrijeme na noćnom letenju nose specijalne naočale za noćne uvjete Night Vision Goggles (NVG).

- Vidi se svjetlo, sjene, svaki pokret, listić na stablu, čak i životinje u šumi. Vidjela sam nekoliko puta zeku kako trči livadom. Ako uočite nekoga, možete mu čak i zjenice vidjeti, samo što je sve zelenkasto - govori nam Antonija. S obzirom na to da naočale smanjuju vidno polje, u pregledavanje prostora uvijek se leti u paru. 

- Iako se to ljudima ne čini, helikopteri itekako brzo lete i zato je potrebno da dva pilota ‘skeniraju’ prostor ako lete s naočalama. Tijekom leta ne komuniciramo oči u oči nego radiouređajima - objašnjava natporučnica Mutabžija.

Zapovjednik njezine eskadrile, bojnik Krešimir Ražov, dodaje da, osim u obuci i trenažnim letovima te u vježbama oružanih snaga, piloti Bellova sudjeluju u akcijama potrage i spašavanja, medicinskim letovima, prijevozu VIP osoba, protupožarnoj sezoni i slično.

- Naši piloti, koje su obučavali američki stručnjaci, sada imaju certifikate i sami mogu obučavati druge kolege za let NVG-om. A zahvaljujući njima možemo brzo reagirati i odgovoriti na svaku zadaću koja se stavi pred nas - ističe bojnik Ražov. Dodaje da je let sa specijalnim naočalama vrlo složen i zahtjevan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije