Obavijesti

News

Komentari 123

Laburisti i HDZ ne podržavaju proračun, izglasavanje u petak

Laburisti i HDZ ne podržavaju proračun, izglasavanje u petak
5

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a rekla kako stranka neće glasati o proračunu i da će ići s amandmanima. Laburisti ga neće prodržati, ali neće pisati ni amandmane

VIDEO

U Saboru se u ponedjeljak vodila 12-satna žučna rasprava o predloženom proračunu. Premijer Zoran Milanović zastupnicima je proračun predstavio kao potez kojim će se Hrvatska pokrenuti. Ministar financija Slavko Linić je zastupnicima predstavio brojke i smanjenje za 4 milijarde kuna te poručio kako je cilj ovog proračuna da rastereti gospodarstvo i jačanje Hrvatske na domaćem tržištu. Prijavljenih pojedinačnih rasprava bilo je više od 60.

Prijedlog proračuna nije prihvatio Odbor za obitelj, mladež i sport dok su ga prihvatili Odbor za ratne veterane i Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina. 

SDP-ov Igor Dragovan istaknuo je kako je nakon osam godina štetnog proračuna mijenja filozofija. Laburisti su jasno poručili da neće podržati proračun zbog najave prodaje HPB-a i CO, ali ni da neće pisati amandmane. HDSSB-ovci su, očekivano, imali prigovore na rezanje u poljoprivredi no Milanović im je poručio kako se ne namjerava ''zamjeriti Slavoniji i Baranji''. 

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a rekla kako stranka neće glasati o proračunu i da će ići s amandmanima. Među najvećim gubitnicima prijedloga proračuna, HDZ-ov Darko Milinović je istaknuo zdravstveni sustav. 

SDP-ovci su tijekom cijele rasprave žustro branili prijedlog proračuna i tvrde kako je realan i pravedan. 

Nakon gotovo 12 sati jedne od, kako je rekao premijer Milanović, najmirnijih rasprava o proračunu, ministar financija Linić rekao je kako je jasno da se koncepti razlikuju te da su promjene manje na prihodovnoj strani zbog skidanja tereta s gospodarstva. Za raspravu o prijedlogu Zakona o izvršenju proračuna nije bilo prijavljenih. Sjednica je završila ispravkom bivšeg ministra financija Ivana Šukera koji je Slavku Liniću rekao kako je 2008. nije bezveze dobio nagradu Svjetske banke jer je nešto i napravio te kako bi mu bilo drago da je iduće godine dobije i Linić.

Zastupnici će o proračunu glasovati u petak.

Rashodi manji za 4 milijarde kuna

Planirani rashodi iznose 118,84 milijarde kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna ili 1,4 posto više nego lani. 

Uz predložene prihode i rashode, deficit proračuna smanjio bi se za više od 5 milijardi kuna i iznosio bi 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a, a Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto. Ukupno smanjenje rashoda iznosi 4 milijarde kuna.

Većina proračunskih korisnika u ovoj će godini raspolagati s manje proračunskog novca nego 2011., prenosi HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije