Obavijesti

News

Komentari 41

HNS: Pravo posvajanja trebaju imati i izvanbračne zajednice

HNS: Pravo posvajanja trebaju imati i izvanbračne zajednice
21

Ovim zakonskim prijedlogom usklađuje se zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom EU. Njime se želi unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o Konačnom prijedlogu Obiteljskog zakona kojim se želi unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece i odraslih s invaliditetom.

Cilj je, između ostalog, prilagodba instituta razvoda braka načelu sporazumijevanja i premještanju odgovornosti za uređenje obiteljskih odnosa sa sudova i centara za socijalnu skrb na roditelje. Zakon predviđa nove oblike izvansudske pomoći u rješavanju konfliktnih obiteljskih odnosa uvođenjem instituta obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije tijekom koje se bračni partneri usuglašavali o roditeljskoj skrbi nad djetetom nakon razvoda. Time se želi djecu zaštiti od manipulacija tijekom i nakon razvoda braka roditelja. 

Oporba ocjenjuje da će ovaj Zakon uvesti kaos u sustav. HDZ i DC traže da se Zakon uputi u treće čitanje kako bi se pokušao temeljito popraviti jer rujan nije realan termin kada bi se počelo s primjenom ovog Zakona. Na Zakon, koji je izradilo ministarstvo koje vodi Milanka Opačić, amandmane imaju i SDP te HNS iako ga podržavaju. 

Željku Reineru (HDZ) čini se da se u Zakonu izgubila zaštita braka i obitelji, koja je ujedno i ustavna kategorija. Napominje da je stabilan i skladan brak, odnosno funkcionalna obitelj, najbolje okruženje za rast i razvoj djeteta. Napominje da naglasak treba staviti na bračno savjetovanje prije razvoda braka kao preventivnu mjeru s ciljem očuvanja i zaštite braka i obitelji.

- Umjesto da se pokuša očuvati bračna zajednica na korist djece, zapravo je cijeli naglasak stavljen na to da se pokušaju popraviti štete koje će biti nanesene - rekao je Reiner.

Uzvratila mu je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš:

- Smisao medijacije je ne da ljude zadrži u braku pa tako štiti djecu. Smisao medijacije je da roditelji, odnosno odrasli ljudi koju su odlučili razvrgnuti bračnu zajednicu, donesu plan roditeljske skrbi. Njihov brak prestaje, ali njihovo roditeljstvo ostaje zauvijek - kazala je.

Sonja König (HNS) predložila je da se pravo na posvajanje koje imaju bračni partneri i samci omogući i izvanbračnoj zajednici.

- Pa pružimo šansu i njima da postanu posvojitelji - predložila je König.

Podržala je i preporuke pravobraniteljice za djecu kada je riječ o priznanju očinstva maloljetnih roditelja. Zalaže se da u postupku priznanja očinstva maloljetnih roditelja ne bi smjela biti odlučujuća izjava odobrenja njihovih roditelja. Navela je da se prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj godišnje zabilježi 1500 maloljetničkih trudnoća, a u mnogim slučajevima roditelji maloljetnih roditelja nisu spremni dati potrebno odobrenje, čime se u praksi može onemogućiti utvrđivanje očinstva djeteta, odnosno prolongirati do punoljetnosti djetetova roditelja. 

Na spomen sve većeg broja maloljetničkih trudnoća replicirao je Reiner upozoravajući na, po njemu, problematičnu i vrlo zabrinjavajuću odredbu Zakona kojom se uvodi pravo djeteta da slobodno i nakon već 14. godine daje pristanak na medicinske zahvate.

- Znači li to da se time derogira i Zakon koji uređuje pobačaj? Taj Zakon ionako vrlo liberalno dopušta da maloljetnica starija od 16 godina zatraži pobačaj, bez ikakvog zahtjeva da prođe savjetovanje. U ovom slučaju mi sad, ako se tako to interpretira, skidamo tu granicu na čak 14 godina. Je li to pravi put, ostavljam svima da se zapitaju - rekao je.

König mu je uzvratila da je upravo iz razloga koje je naveo potrebno što prije u škole uvesti zdravstveni i građanski odgoj. 

Peđa Grbin (SDP) podržao je prijedlog HNS-ovke da se i izvanbračnim partnerima omogući posvajanje djece, a najavio je još nekoliko amandmana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije