Obavijesti

News

Komentari 3

Hrvatski studenti u vrhu su informatičke Europe: Osvojili srebro na velikom natjecanju

Hrvatski studenti u vrhu su informatičke Europe: Osvojili srebro na velikom natjecanju

Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah, studenti matematike na zagrebačkom PMF-u, osvojili su drugo mjesto na Srednjoeuropskom studentskom ICPC natjecanje koje se održava prvi put

VIDEO

Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežman i Patrick Pavić dobro su poznati hrvatskoj javnosti jer su već kao srednjoškolci, ali i osnovci postizali svjetske uspjehe u informatici. Uz mentorstvo Hrvatskog saveza informatičara, kao i svojih nastavnika u zagrebačkoj XV. gimnaziji, MIOC-u, njih trojica "okitili" su se brojnim medaljama, ali i Oskarima znanja.

52 tima s 48 sveučilišta

Kao studenti, a sva trojica upisala su Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, nastavljaju pokazivati svoje znanje i talent. Na prvome izdanju Europskog studentskog ICPC natjecanja (EUC) u programiranju, ovaj vikend na Tehničkom sveučilištu u Pragu, osvojili su visoko drugo mjesto. Kako javlja Hrvatski savez informatičarana natjecanju su sudjelovala 52 tima s 48 sveučilišta iz cijele Europe.

Finale u Kazahstanu

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljala dva tima, oba sa Sveučilišta u Zagrebu, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Srednjoeuropskom studentskom ICPC natjecanju u prosincu 2023. godine u Ljubljani.

- Europsko studentsko ICPC natjecanje novo je natjecanje, prvi puta se održava i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest - ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je skoro pola stoljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera - javio je Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.

Ovim rezultatom Lendvaj, Nežmah i Pavić plasirali su se u finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja u rujnu u Kazahstanu.

Nastup naših informatičara na ovom iznimno jakom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...