Obavijesti

News

Komentari 50

Hrvatski tim večeras stiže u Tursku: 'Sutra smo u akciji, još ne znamo gdje ćemo pomagati'

Hrvatski tim večeras stiže u Tursku: 'Sutra smo u akciji, još ne znamo gdje ćemo pomagati'

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa tražit će preživjele u urušenim zgradama

VIDEO

Trenutno smo kraj Sofije. Put napreduje dobro i očekujemo da ćemo danas ući u Tursku. Trebali bi prenoćiti negdje pored Ankare, a tijekom srijede smo na licu mjesta, rekao nam je zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković.

On predvodi hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa kreće danas. Krajnji cilj im je Gaziantep u Turskoj, no zasad ne znaju gdje će biti najpotrebniji.

- Moramo se javiti u bazu operacija. Na terenu je UNDAC tim (The United Nations Disaster Assessment and Coordination) Ujedinjenih naroda za procjenu katastrofa i koordinaciju koji će nas dalje rasporediti - kazao je Vinković.

Naime, snažni potresi uništili su ondje brojne ceste i autoceste te sve službe, i domaće i strane, imaju jako puno prepreka ne bi li spasili što više ljudi. Primarni cilj im je spašavanje života, no bitno je naglasiti kako je ondje i dalje velika opasnost od snažnih naknadnih podrhtavanja.

Podsjetimo, u dva snažna potresa magnitude preko 7 stupnjeva po Richteru, i stotine drugih nešto slabiji samo u Turskoj poginulo je 2921 ljudi u provincijama Kahramanmaras, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis i Malatya. Ozlijeđeno je više od 15.800.
Sirijska arapska novinska agencija (SANA) javila je kako je njih 812 poginulo i gotovo 1450 ozlijeđenih ranjeno u gubernijama Alepp, Latakia, Hama, Idlib i Tartous pod kontrolom vlade.

U sjeverozapadnoj Siriji, UN OCHA prikupio je podatke o najmanje 255 mrtvih i 811 ozlijeđenih. Preliminarne procjene pokazuju da su podokruzi Harim, Atme, Sarmada, Atareb i Kafr Takharim među najteže pogođenim područjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...