Obavijesti

News

Komentari 20

Hrvatski zvuk za Franju: 'Papa je za nas kao Rolling Stonesi'

Hrvatski zvuk za Franju: 'Papa je za nas kao Rolling Stonesi'
1

Na Koševu će biti oko 100 golemih zvučnika, a cijeli razglas ima oko 200 kilovata snage. Dio toga nosi hrvatska tvrtka za ozvučenje i osvjetljenje iz grada Osijeka

VIDEO

Radili su ozvučenje za koncerte Gibonnija, Tonija Cetinskog, Prljavog kazališta, Folk paradu, Večernju školu, Olivera Dragojevića, Bijelo dugme u Splitu, “Kaj su jeli naši” u Vrbovcu, Severinu, Zvonka Bogdana, ali – Papa je najveći.

- Papa je za nas poput The Rolling Stonesa - kaže Tomica Korov, vlasnik osječke tvrtke za ozvučenje i osvjetljenje koncerata Tobler. Premda nikada nisu radili tako velik događaj, na kojem se očekuje više od 100.000 ljudi, Tomica se ne boji da će kiksati te da riječi pomirenja pape Franje neće doći do vjernika koji će se na Koševo sliti iz cijele regije.

- Jedno veliko iskustvo s Papom već imamo, a bilo je to ozvučenje svete mise Ivana Pavla II. , koje smo radili potpuno sami 2003. godine na aerodromu u Osijeku. U Sarajevu pak nećemo biti sami. Naime, ozvučenje na Koševu na natječaju je dobila posao tvrtka iz Sarajeva s kojom smo mi već osam godina u izvanrednim odnosima. No oni, kao ni bilo tko drugi na ovim prostorima, nemaju sami dovoljno snage za ozvučiti tako veliki događaj i prisiljeni su angažirati još dvije tvrtke da im pomognu. U brojkama vam to izgleda ovako - bit će oko 100 kutija, odnosno golemih zvučnika, a cijeli razglas će biti oko 200 kilovata snage. Nosimo mikser, dio mikrofona i trećinu kutija za razglas, mikrofone, kablove... - govori Tomica.

Nije sve u decibelima

Premda je pred njim “posao života”, Tomica se ne osjeća nedoraslo zadaći, poglavito kad se zna da je najveće dosadašnje stadionsko iskustvo, pred mnogo manje ljudi nego što se očekuje na Koševu, bilo ozvučenje Parnog valjka na koncertu u Subotici.

- U Sarajevu nas čeka zahtjevna priča jer nije u pitanju glazba i gomilanje decibela nego ozvučenje tihog govora. Moramo rasporediti mnogo kutija kako bismo sve dobro ozvučili uz nekoliko delaya. Dakle, naglasak nije na decibelima nego na kvaliteti razglasa koji mora biti – tih - objašnjava Tomica.

Prisjećajući se svete mise pape Ivana Pavla II. u Osijeku, Tomica kaže da je bio “u nultoj zoni, u Papinoj neposrednoj blizini” te da se iznenadio snagom glasa čovjeka za kojeg se znalo da je star i bolestan. U Sarajevu ne vjeruje da će imati “toliku slobodu kretanja”, ali imponira mu sama činjenica što će barem malim dijelom sudjelovati u organizaciji spektakla na kojem očekuje istinski Papin poziv na pomirenje među narodima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca