Obavijesti

News

Komentari 9

HSS vladajućima: Vrijeme je da prestane politička trgovina...

HSS vladajućima: Vrijeme je da prestane politička trgovina...
17

Davor Vlaović pozvao je u srijedu vladajuće da se, kako je rekao, prestanu baviti političkom trgovinom te organiziraju poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da je žetva na vratima

VIDEO

Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak upozorio je u srijedu kako uskoro istječe mandat predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, pozivajući Hrvatski sabor da na prijedlog predsjednice Republike što prije izabere predsjednika najvišeg suda u državi.

"Sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izabran je 2013. godine, a prisegnuo je 21. srpnja te mu mandat istječe kroz vrlo kratko vrijeme. Predsjednik Vrhovnog suda bira se uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i nadležnog odbora Hrvatskog sabora na prijedlog predsjednika Republike, bira ga i razrješuje Hrvatski sabor. Dakle, mi očekujemo prijedlog predsjednice Republike", istaknuo je Podolnjak nakon stanke u Saboru.

Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića podsjetio je na obećanje da će jedna od važnih zadaća Sabora u vrijeme do ljetne stanke biti izbor predsjednika Vrhovnog suda.

 "Sada smo već prošli rok, za mjesec dana je ljetna stanka, a mi u ovom trenutku nemamo kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Jedino što možemo pročitati je da se vrše određene konzultacije kod predsjednice Republike", upozoravao je Podolnjak, apelirajući da se taj postupak dovrši do ljetne stanke.

 Ne smijemo se, naglasio je, naći u situaciji da nemamo predsjednika Vrhovnog suda.

Očekuje da postupak izbora bude transparentan, na način da se u njega uključe i klubovi zastupnika kako bi se osiguralo da prijedlog koji će doći od predsjednice Republike uživa potporu velike većine, a trebao bi, kaže, biti prihvaćen konsenzusom u Saboru.

Bunjac: Netransparentni i štetni krediti koje je Agrokor dobio od Jadranske banke

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac upozorio je u srijedu na, kako je rekao, netransparentne i štetne kredite koje je Agrokor dobio od Jadranske banke te se zapitao tko i zašto skriva istinu o toj banci.

"Jadranska banka, matična banka Šibensko-kninske županije s temeljnim kapitalom od 50 milijuna kuna, 2015. je bila u ogromnim dugovima od 846 milijuna kuna pa im je Državna agencija za osiguranje štednih uloga postavila sanacijsku upravu. U svjetlu tih događanja pojavio se podatak da je takva devastirana banka kreditirala Agrokor dva puta, davala kredit pod uvjetima da nema nikakve garancije da će taj novac biti vraćen", rekao je Bunjac nakon jutrošnje saborske stanke.

U razdoblju od prosinca 2015. do 2016. Jadranska banka Agrokoru je, kaže, plasirala kredit u iznosu 52 milijuna kuna koliki je temeljni kapital banke za mjenice izdane od Konzuma uz eskontnu stopu od 7,60 posto. "Iako taj kredit nije vraćen, a morao se podmiriti tijekom 2016. godine, Jadranska banka je krajem 2016. ponovno odobrila Agrokoru otkup 52 milijuna kuna mjenica uz eskont, s rokom povrata do kraja 2017. godine. Znači ukupno je dala 104 milijuna kuna", navodio je Bunjac.

Indikativno je, kaže, da Jadranska banka u sanaciji pod državnom paskom i pod direktnom ingerencijom ministra Zdravka Marića odobrava plasman Agrokorovih mjenica "pri punoj svijesti o vrlo realnoj opasnosti da prezaduženi Agrokor neće moći vratiti novo kreditno zaduženje".

Kad je ova informacija procurila u javnost, ističe Bunjac, sanacijska uprava suspendirala je trojicu zaposlenika banke,

Podsjetio je i da je u toj banci bivša uprava uhićena pod sumnjom za gospodarski kriminal početkom ove godine.

"Postavlja se pitanje zbog čega se skriva istina o stanju u Jadranskoj banci i kako je moguće da banka pod nadzorom ministra Marića kreditira Agrokor iako je jasno da posuđeni novac nikada neće vidjeti", zapitao se Bunjac.

HSS pozvao vladajuće da prestanu s političkom trgovinom

HSS-ov saborski zastupnik Davor Vlaović pozvao je u srijedu vladajuće da se, kako je rekao, prestanu baviti političkom trgovinom te organiziraju poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da je žetva na vratima.

"Vidimo da je aktualna Vlada dobro trgovala s mandatima i foteljama, a mi ih pozivamo da organiziraju poljoprivrednu proizvodnju, plasman poljoprivrednih proizvoda i trgovinu njima, jer to traže naši seljaci", poručio je Vlaović nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

 Napomenuo je kako seljacima upravo predstoji žetva, pa je "krajnje vrijeme da se prestane baviti politikantstvom".

"Pred nama je žetva i prvi prihod naših poljoprivrednih proizvođača, žetva ječma, uljane repice i pšenice. Ključno je pitanje u kojoj su poziciji poljoprivredni priozvođači", istaknuo je HSS-ov zastupnik.

 Podsjetio je da više od 10 tisuća OPG-ova potražuje od Agrokora i tvrtki u njegovu vlasništvu, ali im još nisu isplaćena potraživanja. "Ključno je pitanje hoće li se tvrtke u vlasništvu Agrokora, koji su i vlasnici silosa, pojaviti kao otkupljivači poljoprivrednih proizvoda, jesu li ti silosi sigurni za prihvat poljoprivrednh proizvoda", zapitao se.

Brine ga i tko će biti otkupljivač i po kojoj cijeni, napominjući da je lani otkupna cijena pšenice bila ispod 1 kune, a ove godine seljaci traže bar 1,20 kuna.

Vlastima zamjera da državu ne znaju organizirati da proizvodi hranu dostatnu za potrebe stanovništva, te upozorava da se uništava i mlinsko-pekarska industrija, kruh se uvozi.

"Uvezeno je više od 117 milijuna eura. Nije li to alarmantno da se zamislimo", pitao je Vlaović vladajuće.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa