Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
155 komentara

'Humanitarci Sirijkama daju hranu, ali u zamjenu za seks...'

Neke humanitarne agencije žmire na takvu prasku, rekao je jedan humanitarni djelatnik. Upozorio je da lokalni dužnosnici sudjeluju u distribuciji pomoći u opasnim područjima...

Damaged cars and buildings are seen in the besieged town of Douma, Eastern Ghouta, Damascus
Foto: BASSAM KHABIEH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
155 komentara

Muškarci zaduženi za raspodjeljuju pomoći koju dostavljaju humanitarne organizacije i Ujedinjeni narodi eksploatiraju žene u Siriji dajući im hranu u zamjenu za seks, piše u utorak BBC.

Unatoč upozorenjima iz Sirije još prije tri godine, stižu nova izvješća s juga zemlje o nemoralnom postupanju u raspodjeli humanitarne pomoći, prijavili su djelatnici humanitarnih organizacija. 

Agencije Ujedinjenih naroda objavile su da provode politiku nulte stope tolerancije na eksploataciju i da nisu primile dojave o takvom tipu zlostavljanja u regiji. 

Međutim, humanitarni djelatnici rekli su za BBC da je takav tip eksploatacije toliko raširen u Siriji da mnoge žene ne žele ni prići centrima za raspodjelu pomoći jer bi i sam njihov odlazak bio protumačen da su hranu primile u zamjenu za prodaju tijela. 

Neke humanitarne agencije žmire na takvu prasku, rekao je jedan humanitarni djelatnik. Upozorio je da lokalni dužnosnici sudjeluju u distribuciji pomoći u opasnim područjima u koja strani djelatnici nemaju pristup. 

Agencija UNFPA (Populacijski fond UN-a) lani je proveo  procjenu rodnog nasilja u regiji i ustanovio da se u raznim područjima provodi praksa dodjele hrane za seks. 

U izvješću "Glasovi iz Sirije 2018", navodi se: pruženi su primjeni da se žene ili djevojke udaju za dužnosnike na kratko kako bi oni dobili seksualne usluge, a one zauzvrat obroke",  navodi se. Također se ističe "Žene i djevojke bez muške 'zaštite', primjerice udovice i razvedene žene i žene koje su raseljene, posebno su osjetljivo i meta su za seksualnu eksploataciju".

Međutim, takva vrsta eksploatacija bila je prijavljena prvi put prije tri godine.  Danielle Spencer, savjetnica u humanitarnoj udruzi čula je takva svjedočanstava od skupine sirijskih žena u izbjegličkom logoru u ožujku 2015.

Lokalni predstavnici vlasti, muškarci iz područja kao što su Dara i Kuneitra, zadržavali su hranu koja im je bila isporučena i dijelili ih tek ako su im bile pružene seksualne usluge, rekla je Spencer.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message