Obavijesti

News

Komentari 1

HUP: S mjerama potpore treba nastaviti, oporavak će biti spor

HUP: S mjerama potpore treba nastaviti, oporavak će biti spor

'Ono što je iz današnje perspektive jasno je da će gospodarski subjekti teško preživjeti do iduće turističke sezone bez određenih vrsta potpora, a kvalitetna priprema sljedeće turističke godine je ključ njezinog uspjeha'

VIDEO

 Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su poručili kako Vlada treba nastaviti s mjerama potpore poduzetnicima dok se stanje ne normalizira te kako ih treba omogućiti svima koji mogu dokazati značajan utjecaj korona-krize na svoje poslovanje.

- HUP kontinuirano komunicira kako smanjenje potpora treba biti postepeno, pogotovo u krizom najviše pogođenim djelatnostima čiji će oporavak i najduže trajati.

Napominju i kako su svjesni potrebe redefiniranja aktualnih covid mjera za očuvanje radnih mjesta na horizontalnoj razini.

- Ono što je izuzetno važno iz razloga optimalnog planiranja poslovnih aktivnosti, uključujući održavanje radnih mjesta, je da se mjere kreiraju za barem buduće polugodišnje razdoblje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz HUP-a ističu i kako će oporavak turizma biti spor te je "nužan nastavak mjera pogotovo jer postoje velike razlike u intenzitetu oporavka u kontinentalnom dijelu Hrvatske i u obalnom ili južnom dijelu kao i u pojedinim turističkim podsektorima".

- Ono što je iz današnje perspektive jasno je da će gospodarski subjekti teško preživjeti do iduće turističke sezone bez određenih vrsta potpora, a kvalitetna priprema sljedeće turističke godine je ključ njezinog uspjeha. Mjere treba nastaviti dok god se stanje ne normalizira i treba omogućiti potporu svim poduzetnicima koji mogu dokazati značajan utjecaj korona-krize na svoje poslovanje.

Pritom smatraju važnim da se zadrži skaliranje dokazivanja pada prihoda, kriterij usporedbe 2021. s 2019. i opciju izbora između mjesečnog i kumulativnog dokazivanja pada prihoda.

- Očekujemo da ćemo kao i do sada biti uključeni u daljnju razradu i prilagodbu mjera kroz socijalno partnerstvo s Vladom.

Glas poduzetnika: Nije jasno definirano za koje djelatnosti će ostati potpore

Iz Udruge Glas poduzetnika su kazali kako je kao i kod prethodnih izmjena mjera, Vlada izašla u javnost s poluinformacijom te zasad nije jasno definirano za koje djelatnosti će potpore ostati na snazi, pa će, kad budu imali više informacija, moći dati konkretniji komentar.

- Ono što je zabrinjavajuće je izjava premijera da će Vlada nastojati da preduvjet za dobivanje potpora bude cijepljenje, što je jedna vrlo problematična izjava koja zadire u temelje osobnih ljudskih sloboda i ustavnih prava građana - odgovorili su iz Udruge na upit Hine.

Pozitivnom su vijesti ocijenili da je Vlada odobrila program potpora male vrijednosti od ukupno 150 milijuna kuna pomoći pogođenim djelatnostima u sektoru prometa, turizma (putničkih agencija) te kulturnih i umjetničkih događanja.

- Te potpore su ono što smo mi nazivali 'obeštećenje' i za što se zalažemo od listopada prošle godine i veseli nas da je Vlada konačno, nakon skoro devet mjeseci, prihvatila naš prijedlog. Iznos koji je odobren nije dostatan za pokriti štetu koja je nastala u poslovanju, ali sigurno će mnogim tvrtkama barem malo pomoći - ističu iz Glasa poduzetnika.

Od srpnja kraj horizontalnim mjerama potpore

Vlada od srpnja završava s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta i prelazi na prilagođeni pristup, ovisno o potrebama pojedinih sektora u budućnosti, rekao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Najavio je da će Vlada u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinih sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

- Vlada nastavlja pomagati poduzetnicima i programom mjera aktivne politike zapošljavanja u koje se planira uložiti više milijardu kuna u 2021 godini.

Napomenuo je da se nastavlja i s provedbom mjere skraćenog radnog vremena, za poduzetnike kojima je zbog korona krize smanjen opseg posla. Unutar te mjere, koja, kako je rekao, ostaje na snazi do kraja godine, pokriva se do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna plus doprinosi.

Vlada će, kako je rekao, izići i s mjerama povezanima s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1