Obavijesti

News

Komentari 17

HUP: Zadnje upozorenje na nužnost pokretanja reformi

HUP: Zadnje upozorenje na nužnost pokretanja reformi
1

"Vremena nema, dobar dio godine već je izgubljen. Rast i pomaci zabilježeni lani nedovoljni su da nadoknade naše zaostatke za boljima i onima koji se ne boje promjena"

VIDEO

 Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) snižena procjena gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini na 1,8 posto u sklopu proljetnih ekonomskih prognoza Europske komisije, potvrda je i upozorenje da su reforme nužnost te da vremena nema, jer je dobar dio godine već izgubljen.

"Vremena nema, danas je svibanj i dobar dio godine već je izgubljen. Rast i pomaci zabilježeni prošle godine nedovoljni su da nadoknade naše zaostatke za boljima i onima koji se, za razliku od nas, ne boje promjena. Osim toga, upitno je koliko su rast i zabilježen oporavak održivi, jer su dobrim dijelom rezultat povoljnih vanjskih okolnosti", ističu u HUP-u.

HUP smatra da su "reforme ili bolje rečeno reformske mjere koje su provođene prethodnih godina bile nedovoljne i prespore". Uvjereni su da bi s više reformskih zahvata Hrvatska mnogo prije izašla iz recesije i imala značajniji gospodarski rast, uz manji deficit i javni dug.

"Očekivali smo da će nova Vlada ranije izaći s planom reformi, s obzirom na to koliko se o reformama i gospodarstvu govorilo u predizbornoj kampanji i pri formiranju izvršne vlasti. Sada kada je konačno objavljen Nacionalni program reformi, jasno je da ključna postaje provedba. I prethodne su vlade podbacivale u provedbi, jer su se povlačile već pri prvim naznakama nezadovoljstva i otpora. Reforme ili promjene, kako god to zvali, moramo provesti zbog sebe, a ne zbog Europske unije", komentirali su u HUP-u najnovije procjene Europske komisije.

Uzimajući u obzir dosadašnji nedostatak hrabrosti volje političkih elita da odrade težak posao koji provedba reformi neosporno je, ističu i da Hrvatska ima sreću što je članica EU i da je Komisija potiče da rješava uočene probleme.

Europska komisija u utorak je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama blago snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto, a glavni razlog za to su loši rezultati u zadnjem kvartalu prošle godine. 

"Rast će biti nastavljen sporim tempom nakon razočaravajućeg četvrtog kvartala 2015. godine. Hrvatski realni BDP povećao se za 1,6 posto u 2015. , prvoj godini pozitivnog rasta nakon 2008. godine. Pad BDP-a u četvrtom kvartalu od 0,5 posto (na tromjesečnoj razini) oslabio je zamah za rast u 2016. godini", navodi Komisija u svojim prognozama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...