Obavijesti

News

Komentari 42

Huškač i manipulator Ivan Penava o politiziranju Vukovara učio je od najboljih. Od HDZ-a

Huškač i manipulator Ivan Penava o politiziranju Vukovara učio je od najboljih. Od HDZ-a

HDZ se danas protivi Penavinoj politizaciji Vukovara i korištenju komemoracije u Vukovaru u predizborne svrhe. A on je, kao bivši HDZ-ovac, samo prepisao model kojim se HDZ godinama koristio u tom gradu.

VIDEO

HDZ je u pravu, Vukovar se doista ne bi smio koristiti u predizborne svrhe.

"To je potpuno neprimjereno i jako mi je žao da se obilježavanje komemoracije Vukovara koristi za tako politikantske svrhe", izjavio je Gordan Jandroković, komentirajući promociju gradonačelnika Ivana Penave. 

"Svatko tko politizira taj događaj onako kako to čini Penava ne radi dobro", dodao je Jandroković, a zastupnik HDZ-a Ante Deur poručio kako "ne smijemo dozvoliti da dovodimo najveću žrtvu hrvatskog naroda da bude iza politikantstva i predizborne kampanje". 

I sve je to točno. Samo što je HDZ zadnji koji bi to trebao govoriti.

Jer upravo on je godinama, pa i desetljećima, politizirao Vukovar i upotrebljavao komemoraciju u Vukovaru za svoje političke interese i u svojim izbornim kampanjama.

Kolinda u kampanji

Jandroković je, kao sljedbenik mnogih predsjednika HDZ-a, svjedočio tome iz prve ruke, a Deur je postao savjetnik Kolinde Grabar Kitarović nakon što je ona u jednoj "domoljubnoj" koloni 2014. godine postavljala temelje za svoju predsjedničku kampanju.

"Ovdje nema podjela. Ne bih danas o politici, trenutačno se osjećam kao na misi", govorio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dok je prije točno deset godina stupao u takozvanoj "vukovarskoj koloni" koja je prepriječila put prema Ovčari onoj službenoj povorci, što su mnogi tada protumačili kao puzajući državni udar.

U Vukovaru je HDZ rušio SDP-ovu vlast. U Vukovaru je, na obljetnicu njegova pada, HDZ gradio put prema povratku na vlast. Dvije kolone formiraju se samo kad je HDZ u oporbi. 

Kad je na vlasti, kao što je to situacija ove godine, u Vukovaru je dozvoljena samo jedna kolona.

Što je, ponavljamo, posve ispravno i tako je uvijek trebalo biti. Samo što je HDZ činio sve da tako ne bude.

Protiv ćirilice

Ivan Penava, nekadašnji HDZ-ovac, učio je od najboljih. On zna kako se u Vukovaru gradi kampanja. Uostalom, Penava se kao HDZ-ov gradonačelnik Vukovara borio protiv ćirilice 2015. godine, a onda mu je HDZ prošle godine svojim glasovima u Gradskom vijeću pomogao da i službeno promijeni Statut i ukine dvojezičnost u Vukovaru.

Zašto je sada Penavino politiziranje Vukovara problem?

Zato što smeta Andreju Plenkoviću i HDZ-u. 

Kad smeta Plenkoviću

Ustaštvo je problem kad smeta Plenkoviću, HOS-ovci su problem kad smetaju Plenkoviću, pa je tako i politizacija Vukovara problem kad se suprotstavlja Plenkovićevoj politizaciji Vukovara.

Jer, nema nikakve sumnje, Plenković će upravo u Vukovaru postaviti još jednu ciglicu na put prema trećem mandatu.

A Penava će ga pritom optužiti da je "ukrao Vukovaru Kolonu sjećanja".

Ivan Penava je demagog, manipulator i huškač. Ali sve je to bio, jest i ostat će i HDZ. Ovisno o tome nalazi se u oporbi ili na vlasti, je li otišao prema desnici ili se maskirao u centru, treba li mu politički mir ili treba uzburkati duhove i mobilizirati birače.

Penava je stara HDZ-ova škola. 

Karamarko i Vukovar

Kao što je HDZ parazitirao na vukovarskim kolonama, to isto sada pokušava učiniti i njegov nekadašnji gradonačelnik, a sutra možda i koalicijski partner na vlasti.

Karamarko je kao ministar u vladi Jadranke Kosor u postupku pristupanja Europskoj uniji potpisivao dokumente o dvojezičnosti u Vukovaru, a kasnije se od toga kao šef oporbenog HDZ-a ograđivao. Tako je i HDZ u opoziciji promovirao dvije vukovarske kolone, a na vlasti apelirao da bude samo jedna. 

Jer samo je HDZ-ova kolona jedina ispravna i podobna.

A to isto sada poručuje i njegov bivši član Ivan Penava.

Nekad se stupalo iza Stožera, danas iza HOS-ovaca i ZDS-a. Ali uvijek s interesom Vukovara na zadnjem mjestu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...