News

Komentari 118

'Hvala svima što su mi pomogli da skupim 13.800 eura za faks'

'Hvala svima što su mi pomogli da skupim 13.800 eura za faks'

Mirna Mihoković, studentica iz Zagreba, pokrenula je crowdfunding kampanju kako bi prikupila novac za studij dizajna u Parizu. Pomogli su joj brojni građani...

Želim vam reći da sam uspjela pri svojem naumu u sakupljanju 13.800 eura za plaćanje školarine. U kampanji je na platformi i preko privatnih uplata sudjelovalo oko 200 prekrasnih ljudi i uspjela sam sakupiti dovoljno da odem na faks i platim prvi dio školarine, piše u pismu Mirna Mihoković (28) iz Zagreba.

Pismo je namijenila, kaže, 'majci Hrvatskoj' ali i svoj djeci u neimaštini koja u njoj žive.

- Bilo je sunarodnjaka iz 'majke Hrvatske' koji su rekli posprdno ili u nevjerici da je nemoguće ili da se šalim kada sam im pričala za svoje ciljeve, ali evo; (ne)moguće se događa i bolje je nego što sam si ikada mogla zamisliti. I jako mi je drago mi je što je tako. Toliko je ohrabrujuće i osvježavajuće znati da imam odvažnosti za dalje jer mi je ovaj pothvat uspio. Potičem vas da probate! -zaključila je Mirna. Ona je ove godine pokrenula crowdfunding kampanju kojom je željela prikupiti novac za studij dizajna na prestižnom pariškom fakultetu. Naime, završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu kako bi postala inženjer modnog dizajna.

Tijekom studija, kao odlična studentica, bila je na razmjeni kroz ERASMUS u francuskom Roubaixu i tad je odlučila da želi nastaviti školovanje i usavršiti se na nekom od francuskih sveučilišta. Prijavila se na Paris College of Arts. Od velikog broja prijavljenih iz cijeloga svijeta, fakultet bira sedam kandidata koje smatraju najboljima. Među njima je još 2015. godine bila Mirna. Unatoč sjajnom uspjehu, ta su joj vrata ostala zatvorena. Dobila je stipendiju hrvatske i francuske vlade, no trebalo joj je još 13.700 eura za školarinu. Iznos nedostižan za skromnu obiteljsku situaciju.  

- Moji roditelji su rastavljeni. Otac je socijalni slučaj, a mama radi kao medicinska sestra, no cijela plaća ode joj na kredite tako da joj ništa ne ostaje za život. Imam još starijeg i mlađeg brata, a svi zajedno živimo u bakinoj kući. Iako sam bila izvan sebe od sreće, taj studij jednostavno nisam imala čime upisati – objašnjavala je tada Mirna.

 No sreća joj se iznenada osmjehnula.

- Kako sam službeno stipendistica hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja i Republike Francuske ostatak novca je neplanirano i neočekivano došao od moje pomajke, Francuske. Na prvom sastanku za stipendiju prije tri tjedna su mi potvrdili svoju ponudu da plate iznos do 10.000 eura moje školarine, a da se za ostatak moram sama pobrinuti – vesela je Mirna, jer ostatak novca uspjela je skupiti kroz crowdfunding kampanju. Prošlog mjeseca otputovala je u Pariz i ondje ispunjava svoj životni san, te poručuje svima da se od snova nikad ne smije odustati. 

Najčitaniji članci