News

Komentari 134

HVIDRA: SDSS je nepoželjan; HNS: Ovo je napad na manjine

HVIDRA: SDSS je nepoželjan; HNS: Ovo je napad na manjine

SDSS nije poželjna stranka u RH, službeni je stav HVIDRA-e, iz koje kažu kako Pupovcu smeta 'za dom spremni', a ne smetaju mu 'ustaške kune'. Stigle su i prve reakcije nakon kontroverzne presice

HVIDRA je na press konferenciji u Zagrebu u petak od DORH-a zatražila da provjeri ima li elemenata kaznenog djela u izjavama Milorada Pupovca, a to traže i od ministra pravosuđa Bošnjakovića. 

- Pupovcu smeta pozdrav 'Za dom spremni', a 'ustaške' kune u džepu ga ne smetaju. Nismo mi tu ni za kakvo potpirivanje, mi želimo smiriti strasti, smatramo da su nacionalne manjine dobrodošle i da trebaju biti u svakoj vladi, ali nismo sretni sa činjenicom ako nacionalna manjina ne poštuje zakone Republike Hrvatske, ako je progresivna kao ova, ako zaboravlja šta su napravili prije 30 godina braća Milorada Pupovca i ostali - mi to nismo zaboravili. SDSS nije poželjna stranka Republici Hrvatskoj i relevantni predstavnik svih Srba u Hrvatskoj - rekao je predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e RH Josip Periša.  prenosi N1.

Iz HVIDRA-e su napali Pupovca i SDSS za koji kažu kako je protivan ustavu RH.

- SDSS je podržao izjave Pupovca, oni su protivni Ustavu RH, podsjećaju nas na SDSS iz devedesetih koji je počeo krvavi rat na ovim prostorima.

HNS: Ovo je apsolutno nedopustivi napad na manjine

Nije dugo trebalo da na HVIDR-inu presicu stignu reakcije. Iz HNS-a kažu kako je ovo apsolutno nedopustivi napad na manjine.

- HNS kao liberalna stranka želi jasno istaknuti da današnji istup HVIDR-e, koja traži preispitivanje elemenata kaznene odgovornosti u izjavama Milorada Pupovca i ističe da je SDSS nepoželjna stranka u Hrvatskoj, smatramo još jednim nedopustivim verbalnim napadom na nacionalne manjine u Hrvatskoj, svjesnom podizanju tenzija u društvu i retorikom koja ne priliči 21. stoljeću i to najoštrije osuđujemo - rekao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i član Predsjedništva HNS-a, iz kojeg dodaju:

- HNS će uvijek biti na strani svih manjina – vjerskih, nacionalnih, seksualnih i bilo kojih drugih, jer smatramo da je svaka demokracija snažna onoliko koliko su snažna prava manjina u nekom društvu.

IZ HNS-a kažu i kako su vidjeli nešto pozitivno u presici HVIDRA-e.

- Izgleda da su ozbiljno počeli osuđivati ustaštvo, NDH i svaku aluziju na taj nedemokratski režim. To nam daje za pravo vjerovati da će ubuduće svaki istup ljudi poput Marka Skeje, Dražena Keleminca, uzvik „Za dom spremni“ i isticanja slova U, jednako žustro osuditi i tražiti preispitivanje kaznene odgovornosti - kažu u HNS-u.

Izostanak takvih reakcija u budućnosti mogao bi dovesti u pitanje njihovu stvarnu brigu i motive koji stoje u osudi ustaškog režima, dodaju iz HNS-a.

Najčitaniji članci