Obavijesti

News

Komentari 8

HZJZ: Manje je novih ovisnika o heroinu, kokain je u porastu

Tijekom 2016. u zdravstvenom je sustavu u Hrvatskoj bilo liječeno 7106 osoba, od kojih su 5953 bila opijatska ovisnika. Udio opijatskih ovisnika u ukupnom broju liječenih sličan je kao i prijašnjih godina

VIDEO

U Hrvatskoj je sve manje novih i intravenoznih ovisnika o heroinu, no zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom je porastu, istaknuto je na stručnom skupu kojim je u utorak u Ministarstvu zdravstva obilježeno 40 godina rada nacionalnog Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama.

Tijekom 2016. u zdravstvenom je sustavu u Hrvatskoj bilo liječeno 7106 osoba, od kojih su 5953 bila opijatska ovisnika. Udio opijatskih ovisnika u ukupnom broju liječenih sličan je kao i prijašnjih godina i iznosi - 83,8 posto,  pokazuju podatci registra ovisnika predstavljeni  na stručnom skupu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Skup su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe psihoaktivnih droga i Ministarstvo zdravstva. 

2016. ukupno zabilježeno rekordnih 11.105 zapljena svih vrsta droga

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na njemu su izneseni i podaci Ministarstva unutarnjih poslova, po kojima je  u 2016. u Hrvatskoj ukupno zabilježeno rekordnih 11.105 zapljena svih vrsta droga, što je 24,46 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U sedam županija broj ovisnika je viši od prosjeka Hrvatske. Riječ je o Istarskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj županiji, Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, navodi se u izvješću Sustav suzbijanja zlouporabe droga u RH, koje je izradio vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga. 

Opasnost od novih psihoaktivnih droga i sintetičkih lijekova 

Izvješće je predstavio Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda, upozorivši na prijetnju koju donose sintetički lijekovi, uključujući stimulanse, nove psihoaktivne droge te drugi lijekovi koji se pojavljuju na tržištu.

Iznio je i podatak da je Europski sustav ranog upozoravanja proteklih godina zamijetio pojavu novih sintetičkih kationa i sintetskih kanabinoida koji zajedno čine više od 80 posto zapljena novih droga u 2016. godini.

Od 2011. do 2017.  zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom porastu

Na skupu su predstavljeni i rezultati analiza Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) po kojemu je u razdoblju od 2011. do 2017. godine zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom porastu.

Izvješće u 2017. bazirano na analizi otpadnih voda pokazala je  kako je dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama na tisuću stanovnika.

Riječ je o rezultatima najopsežnije analize otpadnih voda koju EMCDDA provodi  u 56 gradova iz 19 zemalja na četiri vrsta droge - kokain, amfetamin, metamfetamin i ecstasy.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)