News

Komentari 19

HZJZ zbog omikrona izdao nove preporuke o izolaciji i karanteni

HZJZ zbog omikrona izdao nove preporuke o izolaciji i karanteni

Ažurirane preporuke se odnose na postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objavili su nove preporuke o postupanju s kontaktima oboljelih od omikron varijante.

Svi bliski kontakti oboljelog, osim kasnije navedenih izuzetaka,upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji, stoji u dokumentu.

- Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja. Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RTPCR testom.

Bliski kontakti* podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Karantena/samoizolacija osoba u kontaktu sa zaraženima omikron varijantom traje 14 dana (više detalja niže u istoj točki). Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju  simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Kad god je moguće, potrebno je pokušati ustanoviti izvor infekcije za oboljelu osobu te staviti pod zdravstveni nadzor i testirati osobe koje su bile bliski kontakti one osobe koja je bila izvor infekcije inicijalnom bolesniku od kojeg je započelo traženje kontakata - objavljeno je na stranici HZJZ.

Sve upute i preporuke dostupne su OVDJE.

Najčitaniji članci