Obavijesti

News

Komentari 10

HZZO na listu osnovnih lijekova stavio i one za cističnu fibrozu

HZZO na listu osnovnih lijekova stavio i one za cističnu fibrozu

Odluku su donijeli nakon apela Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze koji su tražili uvrštavanje Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu. Novi lijekovi omogućit će mirniji život za 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj

VIDEO

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u četvrtak je na Osnovnu listu lijekova uvrstilo lijekove Orkambi, Kaftrio i Kalydeco za liječenje cistične fibroze kod bolesnika kojima je potvrđena bolest i određene genske mutacije.

'Ovaj lijek je spas za život. To je kao da sam se ponovo rodila'
'Ovaj lijek je spas za život. To je kao da sam se ponovo rodila'

Odluka je donesena nakon niza apela Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze koji su tražili uvrštavanje Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu, ističući da će ti novi lijekovi omogućiti mirniji život za 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

Novi lijekovi bit će stavljeni na listu 15. listopada, priopćeno je iz HZZO-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HZZO nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije

Na sjednici Upravnog vijeća je donesena i odluka da će  HZZO i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije, u cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu.

Stoga je donesena odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije kojima će se financirati rad pod nadzorom u 2021. godini, te su u prijedlog Liste prvenstva uvrštena 292 kandidata.

Oboljeli od cistične fibroze HZZO-u šalju apel da im odobri lijekove: "Želimo živjeti dulje!"
Oboljeli od cistične fibroze HZZO-u šalju apel da im odobri lijekove: "Želimo živjeti dulje!"

Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika – doktora medicine i magistara farmacije za koje će se financirati pripravnički staž na temelju javnoga natječaja iz 2021.  te su u sustav financiranja pripravničkog staža uvrštena ukupno 32 kandidata, 28 doktora medicine i četiri magistra farmacije.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a, navodi se u priopćenju.

Udruga oboljelih od cistične fibroze pozdravila odluku HZZO-a

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze u četvrtak je pozdravila odluku Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) kojom su novi lijekovi za oboljele od cistične fibroze uvršteni na Osnovnu listu HZZO-a.

Riječ je o tri lijeka Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, a odluka Upravnog vijeća HZZO-a stupa na snagu 15. listopada, do tada bi, kažu u udruzi, trebalo biti poznato kako će se provoditi distribucija spasonosnih lijekova.

"Sretni smo što će 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj konačno mirnije živjeti" , komentirao je odluku Tomislav Levak, 31-godišnji predsjednik udruge, zahvalivši svima koji su im kroz višemjesečnu kampanju „Kaftrio – udah života“ pomogli da dođu do cilja.

Današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a prethodila je pozitivna odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a s početka mjeseca, nakon što su prvotne tri sjednice održane bez konkretnih odluka o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na Osnovnu listu (11. svibnja 2021., 8. lipnja 2021., 6. srpnja 2021.). Proteklog ljeta podršku borbi oboljelih dali su i premijer Andrej Plenković te Ministarstvo zdravstva.

Udruga podsjeća da već svi oboljeli od cistične fibroze u Hrvatskoj već godinama muku muče s iscrpljujućim terapijama koje u principu liječe samo simptome bolesti.

Prosječni životni vijek oboljelih je između trideset i četrdeset godina, a ovim revolucionarnim lijekovima on se, kažu u udruzi, može značajno produžiti uz poboljšanje i olakšavanje dnevne rutine.

Kaftrio, Kalydeco i Orkambi imaju odobrenje za stavljanje u promet za sve članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). Ti su lijekovi već dostupni u sklopu javnog zdravstva u Sloveniji, Austriji, Grčkoj, Engleskoj, Španjolskoj, Škotskoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj te Italiji.

Kampanja "Kaftrio – udah života“ pokrenuta je u travnju 2021., a podrška je pristigla iz cijele Hrvatske.  Osim same kampanje, udruga je prije nešto više od mjesec dana pokrenula i peticiju s ciljem prikupljanja dodatne podrške javnosti, a potpisalo ju je više d 33.000 ljudi.

Gušenje u kašlju, iskašljavanje krvi, problemi s probavom i sinusima, otežano disanje te kronične prehlade i upale pluća samo su neki od simptoma s kojima se bore oboljeli, od novorođenčadi do srednjih godina. Život s ovom smrtonosnom bolesti karakterizira stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim žlijezdama s vanjskim izlučivanjem te, da bi preživjeli, svaki dan moraju obaviti četiri do šest inhalacija. Uz to, uzimaju gotovo trideset tableta na dan i strogo brinu o prehrani jer svako odstupanje dovodi do dodatne progresije bolesti te može završiti preranom smrću.

Dosad im je zadnja šansa za produljenje života bila izrazito skupa transplantacija pluća, često u inozemstvu, kojom se dobiva tek nekoliko godina, kažu u udruzi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje