Obavijesti

News

Komentari 23

I A. Merkel ima Sanadera kojeg se odrekla nakon skandala

I A. Merkel ima Sanadera kojeg se odrekla nakon skandala
3

Nakon skandala s nezakonitim donacijama koje su uplaćivane na račun CDU-a Kohla su prozvali glavnim odgovornim. On je šutio, a Merkel ga se tada odrekla

VIDEO

Angelu Merkel i Jadranku Kosor ne vežu samo hvalospjevi i političko prijateljstvo. Obje su se u karijeri odrekle političkih mentora.

Angela Merkel izabrana je 1990. za zastupnicu u Bundestagu, a njezina se stranka ujedinila s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU). Postala je ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. Kancelar je prema njoj gajio puno povjerenje. Mediji su je godinama nazivali Kohlovom istočnom djevojčicom. Zahvaljujući svome mentoru, postala je 1994. godine ministrica okoliša, zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora. Četiri godine poslije Kohl je izgubio na izborima za Bundestag. Merkel je postala glavna tajnica stranke. Rejting stranke naglo je pao 1999. zbog skandala s nezakonitim donacijama koje su uplaćivane na račun CDU-a. Kohla, kao počasnog predsjednika stranke, tad su prozvali glavnim odgovornim. Kohl nije htio objaviti imena donatora, što je sasvim neočekivano učinila Merkel i otvoreno pozvala stranku da se distancira od Kohla. Došlo je do javne polemike, koja je mjesecima potresala Njemačku. Kohlov nasljednik Wolfgang Schäuble od lobista je dobio nezakonitu donaciju od 100.000 njemačkih maraka, zbog koje je morao odstupiti s mjesta predsjednika CDU-a. Na njegovo mjesto zasjela je Angela Merkel. Jadranka Kosor našla se u sličnoj situaciji. Godinama su je tretirali kao Sanaderovu osobu od povjerenja. Njegova desna ruka svojedobno je izjavila:

- Mi u Hrvatskoj imamo jedan brend koji je dobitna kombinacija, a taj se brend zove Ivo Sanader! Kud bude išao Ivo, ići ću i ja! Dragi Ivo, dragi moj prijatelju, nikada te neću razočarati - rekla je na saboru HDZ-a u lipnju 2008. Istina je ipak bila malo drukčija. Ona je premijerka, a on iza rešetaka.

Angelu Merkel časopis Forbes proglasio je četiri godine zaredom najmoćnijom ženom svijeta. Američki ženski časopis Glamour proglasio je Jadranku Kosor ženom 2010. godine. Na čelu su konzervativnih stranaka, nose isti ruž za usne i imaju propale brakove iza sebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...