Obavijesti

News

Komentari 2

I Argentina na čekanju za OECD: Pristup očekuju za šest do osam godina, a Hrvatska već 2026.?

I Argentina na čekanju za OECD: Pristup očekuju za šest do osam godina, a Hrvatska već 2026.?

OECD, osnovan 1961. godine, klub je 38 zemalja koje sebe nazivaju liberalnim demokracijama i tržišnim gospodarstvima. Samo 18 zemalja je ušlo u tu oranizaciju u zadnjih 60 godina

VIDEO

Argentina, koja je s Hrvatskom i nizom drugih zemalja aktualan kandidat za ulazak u OECD, mogla bi ući u tu gospodarsku organizaciju za šest do osam godina, rekao je argentinski pregovarač s OECD-om Marcelo Scaglione u intervjuu za novine La Nacion.

Dodao je da proces pristupanja, u kojem OECD trenutno ocjenjuje šest zemalja kandidata, košta zemlju oko 10 milijuna eura.

OECD, osnovan 1961. godine, klub je 38 zemalja koje sebe nazivaju liberalnim demokracijama i tržišnim gospodarstvima. Članice ga same financiraju, na svojim sastancima raspravljaju o globalnim problemima, te objavljuju gospodarske analize i prognoze. OECD, sa sjedištem u Parizu, predlaže zemljama kakve ekonomske politike voditi.

"Potrebno je imati na umu da je samo 18 zemalja ušlo u tu oranizaciju u zadnjih 60 godina", izjavio je Scaglione u intervjuu argentinskim novinama. Dodao je da je to prilično zatvorena organizacija koja svako toliko primi nekoga.

"OECD, kada otvori pristupni postupak, to ne radi za jednu zemlju", napomenuo je.

Argentina, koja je iskazala interes za članstvom 2016., morala je čekati šest godina da joj se u skupini drugih zemalja kandidata odobri članstvo.

OECD je na isti dan, 25.siječnja 2022., otpočeo pristupni postupak s južnoameričkim zemljama Argentinom, Brazilom i Peruom te članicama Europske unije Hrvatskom, Rumunjskom i Bugarskom.

Hrvatska je dosad ispunila 49 od 247 uvjeta za ulazak u OECD
Hrvatska je dosad ispunila 49 od 247 uvjeta za ulazak u OECD

"Time je postignuta određena regionalna ravnoteža", rekao je argentinski pregovarač.

Svih 38 zemalja OECD-a moralo se usuglasiti s otvaranjem postupka pristupanja s tih šest kandidata. Nakon što je to učinjeno, a kandidati dobili pozivno pismo 25.siječnja, počelo je strogo tehničko ispunjavanje kriterija.

Zemlja postaje članicom kada usvoji 268 kriterija, odnosno "pravnih instrumenata" kako OECD naziva odluke, preporuke, međunarodne sporazume i dogovore koje zemlje moraju ugraditi u svoj pravni sustav.

"Zato je to dug proces. Puno je promjena koje zahtijevaju glasanje i odobrenje u parlamentu", rekao je Scaglione.

OECD-ova 23 tehnička odbora analiziraju uvode li zemlje te "pravne instrumente" u institucije, upravljanje javnim kompanijama, zdravstvo, obrazovanje i druge sektore.

"Argentina danas ima 25 posto toga izjednačenog s onime što traži OECD", napomenuo je Scaglione.

Brazil je usvojio najviše kriterija, 131 od traženih 268, pa je najbliži članstvu. Rumunjska ih je usvojila 82, Bugarska 65, Argenina 62, Peru 56, a Hrvatska 50, podatak je s internetske stranice OECD-a.

Srednja žalost, tko zna kad će biti bolje. To nije zemlja znanja
Srednja žalost, tko zna kad će biti bolje. To nije zemlja znanja

Dio kriterija OECD-a i kandidata, naravno, bio je usklađen i prije formalnog otvaranja pregovora. Iako službeno pregovara dvije godine, Brazil je, primjerice, partner OECD-a od 2007. godine pa je tako unaprijed izjednačio neka područja.

"Svijet se mijenja pa OECD kontinuirano aktualizira te (kriterije) dobre prakse. To je poput međunarodne ISO norme (koja poboljšavaju kvalitetu i sigurnost proizvoda i usluga) za javne politike", rekao je Scaglione. "Taj proces stoga uključuje zajednički rad nacionalne vlade, regija, parlamenta, pravosuđa i ostalih društvenih aktera poput sindikata", dodao je.

Liberalni ekonomist Javier Milei postao je predsjednik Argentine prije dva mjeseca, pa počeo rezove u javnom sektoru i približavanje OECD-u. "Prijašnja vlada nije bila jako zainteresirana za članstvo u OECD-u", rekao je Scaglione. Kaže da će zemlji trebati više godina za da postane članica.

"Da budemo realistični, između šest i osam godina", izjavio je.

Hrvatska je usvojila OECD-ovu Konvenciju o borbi protiv podmićivanja javnih dužnosnika
Hrvatska je usvojila OECD-ovu Konvenciju o borbi protiv podmićivanja javnih dužnosnika

Susjednom Čileu, koji je bio u boljoj situaciji, trebalo je šest godina. Također i Kolumbiji te Kostariki, posljednjoj zemlji primljenoj u OECD godine 2021.

"Nema slučaja da se neka zemlja priključila OECD-u tijekom samo jednog predsjedničkog mandata", napomenuo je Scaglione.

Hrvatski dužnosnici, međutim, misle drugačije i najavljuju ispunjenje kriterija iduće, a ulazak u organizaciju 2026. godine. 

Upitan koliko će Argentina platiti dotad za provođenje evaluacijskog postupka od strane OECD-a, Scaglione je odgovorio da će to biti 10 milijuna eura.

"Evaluacija raznih (OECD-ovih) odbora košta oko 10 milijuna eura, pogledamo li troškove zemalja koje su se posljednje učlanile", rekao je Scaglione. "Za Argentinu je to vrsta ulaganja jer bi članstvom u OECD-u pao trošak kapitala njenim kompanijama", zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)