I bivši Bandićev vozač priznao je krivnju u aferi GSKG: Vladimir Džaja zatražio da mu besplatno oliče stan | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

I bivši Bandićev vozač priznao je krivnju u aferi GSKG: Zatražio je da mu besplatno oliče stan

I bivši Bandićev vozač priznao je krivnju u aferi GSKG: Zatražio je da mu besplatno oliče stan

Od šestorice okrivljenih u aferi GSKG, četvorica su priznala krivnju i nagodila se s Uskokom za uvjetne kazne. Među njima je i bivši Bandićev vozač Vladimir Džaja (70)

VIDEO

Vladimir Džaja (70), nekad vozač Milana Bandića, a danas umirovljenik, priznao je krivnju za svoju ulogu u aferi Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) te je, temeljem sporazuma na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na deset mjeseci zatvora što je preinačeno na uvjetnu kaznu uz rok kušnje od četiri godine. To znači da neće u zatvor ako u sljedeće četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Sud mu je izrekao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 650 eura, a oduzima mu se i imovinska korist te mora platiti sudski paušal u ukupnom iznosu od oko 2000 eura.

Podsjetimo, Džaja je bio optužen u aferi čiji su se akteri teretili za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju. Riječ je bila o sanacijama zgrada kojim gospodari GSKG, a koje su oštećene u potresu. Voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG u to je vrijeme bio Neven Blažević (56). Uskok tvrdi da je odlučivao koja će tvrtka dobiti posao, a za uzvrat mu je ta tvrtka, odnosno njezini vlasnici, davala postotak od obavljenih poslova ili mu je činila neke usluge.  

Tomaševićev novi šef Holdinga smijenio Jakelića, Bandićevog vječnog direktora GSKG-a!
Tomaševićev novi šef Holdinga smijenio Jakelića, Bandićevog vječnog direktora GSKG-a!

Osim Blaževića, USKOK je u siječnju ove godine podigao optužnicu i protiv Marija Jurinića (59), Slaviše Veljkovića (53), Željka Jajčanina (57), Danijela Bogovića (47) i Vladimira Džaje (70). Prije Džaje krivnju su priznali Bogović, Jajčanin i Jurinić te su također osuđeni temeljem nagodbi s USKOK-om. Bogović je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Na istu kaznu je osuđen i Jajčanin, dok je Jurinić uvjetno osuđen na  godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.
Prema optužnici, Blaževića se tereti da je od rujna 2019. do lipnja 2021. kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG-a te ujedno i predsjednik povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, dogovorio s Jurinićem i Veljkovićem kako će njihovim tvrtkama osigurati dodjelu građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati pružanje drugih usluga. 

Zauzvrat je Blažević od Jurinića i Veljkovića tražio da mu isplate novac u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla. Blažević se tereti i da je osigurao da računi koje je Jurinićeva tvrtka ispostavila za sanaciju kvarova na  vodovodnim i kanalizacijskim sustavima budu plaćeni bez odgode, za što mu je Jurinić isplatio nagradu od pet posto vrijednosti izdanih računa. Optužen je i da je s Veljkovićem dogovorio da će njegovu tvrtku staviti na listu izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova i to za proviziju od najmanje 2,5 posto vrijednosti ugovorenih poslova. Uz to, Blažević je požurivao obradu i plaćanje računa koje je ispostavila Veljkovićeva tvrtka.

Muljanje na obnovi: Šefa GSKG-a i građevinara 'spojio' je bivši Bandićev čuvar i suradnik Ljutić
Muljanje na obnovi: Šefa GSKG-a i građevinara 'spojio' je bivši Bandićev čuvar i suradnik Ljutić

USKOK optužnicom Blaževića tereti i da je obavijestio Bogovića, dugogodišnjeg referenta u GSKG i Jajčanina da je Vladimir Džaja zatražio da mu se besplatno oliči njegov stan u Zagrebu. Kako bi se stvorila osnova za naplatu troškova od osiguravajućeg društva, prema optužnici, Blažević je od dežurnog dispečera GSKG-a zatražio da otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad Džajinog. Potom je Jajčanin na Blaževićev zahtjev lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju te je oličio stan, dok je Bogović fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala uslijed prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem zavodu. 

Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajućeg društva djelomično su priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je Džaji pribavljena protuzakonita imovinska korist u vrijednosti obavljenih  radova od 620 eura, dok je za osiguravajuće društvo oštećeno za 780 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama
Kamala Harris o Joe Bidenu: 'Njegovo naslijeđe nema premca u modernoj povijesti'
PODRŽAO KAMALU HARRIS

Kamala Harris o Joe Bidenu: 'Njegovo naslijeđe nema premca u modernoj povijesti'

Američki predsjednik Joe Biden povukao se u nedjelju iz predsjedničke utrke nakon što su demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju