Obavijesti

News

Komentari 84

'I drugi su bili u ratu. Zašto je baš moj tata morao poginuti...'

'I drugi su bili u ratu. Zašto je baš moj tata morao poginuti...'
2

Brigadir Predrag Matanović krenuo je u pobjedničku akciju Oluja  početkom kolovoza 1995. Njegov sin Leonardo rodio se mjesec dana kasnije. Otac mu i danas fali...

VIDEO

Brigadir Predrag Matanović krenuo je u pobjedničku akciju Oluja  početkom kolovoza 1995. Kao i svaki puta do tada, poravnao je vojničku uniformu, poljubio suprugu Nataliju i pomilovao njezin trudnički trbuh. Dok mu se pas grčevito držao za nogu, kao da je pokušavao spriječiti odlazak  gazde, Predrag je maštao o trenutku kada će u slobodnoj Hrvatskoj, za koju se sa suborcima borio, u naručje podići svoje prvo, tek rođeno dijete. Pripadnik legendarne 2. gardijske brigade Gromovi, taj dan nije dočekao. Svoj život za domovinu  položio je 04. kolovoza 1995.. mjestu Koloniji na ulazu u Petrinju, svega kilometar i pol od obiteljske kuće.

Leonardo (21) se rodio mjesec dana kasnije, 12. rujna. Svu ljubav i pažnju dobivao je od majke koja se trudila biti mu i majka i otac. 

- Moje djetinjstvo bilo je sretno. Mama se trudila biti mi i otac i majka. Ali, ponekad kad sam gledao svoje prijatelje koje su očevi vodili na nogomet i slušao priče djece hrvatskih branitelja, znao sam pomisliti: Pa i njihovi očevi bili su u ratu kao i moj tata, ali su živi. Zašto je baš moj tata morao poginuti, prisjeća se Leonardo Matanović (21). Lice svog oca poznaje tek sa brojnih fotografija iz mladenačkih, ali i ratnih dana, kada je kao dragovoljac krenuo braniti domovinu.  Slušajući priče od majke i suboraca, Leonardo je vrlo brzo shvatio da je njegov otac bio iznimno hrabar i pošten čovjek.

- Kada sam bio baš jako mali, mama i baka pričale su mi o tati. Dugo su me štedjele i skrivale od mene junačke pothvate koje je moj otac radio braneći domovinu. Kako sam odrastao, saznao sam da je bio u vojsci i da je radio sve da spriječi loša djela agresora. Priznajem, bilo mi je teško, ali uz mamu i svu njenu brigu i požrtvovnost nisam osjećao emotivnu prazninu. Barem je se ne sjećam – priznaje nam Leonardo dok sjedimo na terasi obiteljske kuće Matanovića u Sisku.

Razgovor o tati, kaže, vodio se svaki dan. Ali ne o tati kao profesionalnom vojniku kojeg svi odreda opisuju kao ratnika, borca, heroja, poštenjačinu i čovjeka velikog srca. Majka mu je pričala o ocu ka o čovjeku, ocu koji se neizmjerno raduje njegovom rođenju, čovjeku koji je u duši bio dječak, volio gumene bombone, šalu, i svoju obitelj. Čovjeku koji je sa suprugom imao planove o odgoju i životu sa sinom koji bi trebao biti rođen i odgajan u slobodnoj Hrvatskoj. Čovjeku koji je volio pse, ljude, domovinu i život.

Leonardo, student treće godine zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kaže da najveću povezanost s ocem osjeća kada s mamom i suborcima priča o tati, kada gleda njegove fotografije.

-  Ja sam na Oluju ponosan, ali i žalostan. Kad gledam priloge o završetku Oluje, svi se vraćaju, a mog tate nema. A zaslužio je da dočeka kraj rata i slobodnu Hrvatsku. To mi kažu svi njegovi suborci. Oluja mi je donijela slobodu, a uzela tatu – mirnim glasom kaže Leonardo. Kad završi fakultet, želio bi se baviti financijama i bankarstvom. Želio bi biti na poziciji da može pomagati ljudima, da može biti plemenit kao što je bio njegov otac.

-  Od suboraca sam čuo da je moj tata bio istinski i cijenjeni vođa koji je volio pravičnost. On je sanjao slobodnu Hrvatsku, a odbio je svaku mogućnost da zbrine sebe. Iako su mu nudili, nije se htio povući s bojišta u ured. I kada je bio ranjen, vodio je brigu o mrtvim suborcima koji su ostali na frontu i želio se vratiti izvući.  Sve je oko sebe obasjavao svojom hrabrošću i plemenitošću. Živio je za svoje ljude, svi su ga bespogovorno slijedili, uvijek je bio prvi i nikada nije htio ostaviti ljude na terenu. Ja sam na njega beskrajno ponosan i žao mi je što ga nisam imao prilike upoznati - priznaje Leonardo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući