Obavijesti

News

Komentari 27

I maleni gledaju suze očajnih roditelja nakon velikih poplava

I maleni gledaju suze očajnih roditelja nakon velikih poplava
1

Svoje domove, drage stvari, ljubimce pa i igračke izgubila su i djeca. Gledala su očaj i jad roditelja. Stručnjaci upozoravaju da će im trebati psihološka pomoć

VIDEO

S djecom će se morati pričati o poplavi - bit će im lakše prebroditi traumeI ona su gledala suze roditelja koji su u nekoliko dana izgubili cijeli život. Voda je progutala njihove domove, osjetila su očaj, bespomoćnost odraslih i na svoj način sve to još proživljavaju.

Dječja psihologinja Gordana Buljan Flander upozorava da su i djeca itekako pogođena neviđenom katastrofom, što će u njima sigurno ostaviti dubok trag.

- Nakon što se pruži materijalna pomoć ljudima, u lokalnim zajednicama treba osigurati psihološku pomoć za djecu i to po vrtićima, školama i domovima zdravlja. Djeci je sigurno bilo strahovito bolno gledati teške trenutke svojih roditelja.

No ovako neugodne situacije zavrjeđuju objašnjenja. Roditelji moraju reći što se događa, i to jednostavnim riječima. Poplava ne smije postati zabranjena tema za djecu - kaže Buljan Flander.

U protivnom, ako odrasli budu izbjegavali razgovor o poplavi s djecom, psihologinja upozorava da bi to moglo prerasti u traumu koja izaziva neugodne osjećaje svaki put kad netko spomene poplavu. Stoga svakako treba pitati djecu kako se osjećaju i potaknuti ih na razgovor.

Savjeti: Poplave ne smiju postati tabu za djecu

Treba pričati - S djecom će se nakon poplava morati pozabaviti i psiholozi te im pomoći da pretresu emocije i razgovaraju o osjećajima. To će pomoći da djeca ne stvore trajne traume.

Plač i ljutnja - Ako roditelji primijete da dijete ima problema sa spavanjem, da je povučeno, osjetljivo, nervoznije ili plačljivije, to su znakovi traume i znak da dijete treba pomoć.

Regresija - Traume mogu izazvati regresivno ponašanje, a to je kad se jave problemi s već svladanim vještinama. Na primjer, kad dijete ponovno mokri u krevet, a ne nosi pelene.

Bolni gubitak - Djecu će možda zaboljeti to što su izgubili ljubimca. Roditelji ih nikako ne smiju tješiti da ne plaču i obećati novog ljubimca. I ona moraju otplakati svoj gubitak. Onda je lakše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...