Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

I mulj kanalizacije iz Karlovca završava na poljima za hranu

Sad smo dobili fotografije, videomaterijal i opsežno izvješće kako je najmanje dva puta tijekom listopada i studenog mulj iz karlovačkog pročistača voda završio na polju kod Ludbrega

Foto: snimio čitatelj/24sata
60 komentara

Izgleda da se ponavlja slučaj s ilegalnim odlaganjem mulja iz pročistača koji smo razotkrili prije dvije godine u Zagrebu...

Naime, tad su 24sata u seriji članaka otkrila da se dio mulja iz zagrebačkog pročistača voda odvozi na poljoprivredna polja u Međimurju, oko Čakovca, umjesto na spaljivanje u Drniš. Sad smo dobili fotografije, videomaterijal i opsežno izvješće kako je najmanje dva puta tijekom listopada i studenog mulj iz karlovačkog pročistača voda završio na polju kod Ludbrega te na polju pored mjesta Petrijanec u Varaždinskoj županiji. A trebao je, po ugovoru, završiti na obradi u slavonskoj tvrtki Landia iz Tordinaca.

RTL je prvi objavio priču, ali i njima, kao i nama, u tvrtki Vodovod i kanalizacija, koja je u vlasništvu Grada Karlovca, tvrde da imaju urednu dokumentaciju kako je sav mulj zbrinut u tvrtki Landia iz Tordinaca.

Ugovor o zbrinjavanju Vodovod i kanalizacija potpisala je s tvrtkama Eco Logic i Vodopijak, a vrijedan je s PDV-om čak 1,2 milijuna kuna. Godišnje proizvedu gotovo 2250 tona mulja.

Pogledajte video:

SVI NA TERENU Afera opasni mulj: Talog iz pročistača više neće na polja?

Iz Vodovoda i kanalizacije rekli su da imaju uredno sve teretne listove da je mulj otišao na zbrinjavanje, pa i za navedeni slučaj kad je mulj završio na polju. Ali kad su ih mediji obavijestili o dokumentaciji koja dokazuje suprotno, kažu da sve trebaju ispitati institucije.

- Očekujemo da javnopravna tijela Republike Hrvatske poduzmu radnje kako bi rasvijetlile ovaj slučaj, s obzirom na to da naša tvrtka od nadležnih tijela posjeduje sve čiste papire - odgovorili su nam iz Vodovoda i kanalizacije.


  • 1,2 milijuna kuna plaća karlovački ViK za zbrinjavanje mulja
  • 2250 tona proizvede se mulja na pročistaču Karlovca i Duge Rese
  • 66,3 tisuće tona mulja proizvedu svi pročistači mulja u hrvatskoj
  • 72 su pročistača u hrvatskim gradovima, a Zagreb je najveći 

Pokušali smo i sami raspetljati ovu situaciju i nazvali smo Davora Bencića, suvlasnika i člana uprave tvrtke Landia. Pitali smo jednostavno pitanje: Je li kod vas završio mulj s pročistača ili ne?

- Ne bih s vama razgovarao. Ako imate nešto, pozovite institucije - rekao nam je Bencić.

Vlasnik zemlje na koji je ostavljen mulj, a kasnije je zaoran u polja, reagirao je slično. Samo nam je spustio slušalicu kad smo se predstavili. Vlasnici prijevozničkih tvrtki nam se nisu javljali, ali je RTL-u Goran Crnčec iz Eco Logica rekao da oni sve voze na oporabu.

VIDEO VIJESTI Tajne snimke: Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju...

Ministarstvo poljoprivrede je inače zabranilo svojim pravilnikom bacanje otpadnog mulja iz pročistača na polja na kojima se proizvodi hrana. U otpadnome mulju postoji i niz štetnih kemikalija i kemijskih spojeva. Zato treba ići na obradu. Ali pravilnik Ministarstva zaštite okoliša nema takvu zabranu, pa dolazi do kolizije propisa. Oba ministarstva su nam odgovorila da se radi na jedinstvenom dokumentu koji će regulirati otpadni mulj.

Dokaz da ga ne voze na obradu nego na polja

Foto: čitatelj 24sata

Snimke mulja s polja pored mjesta Petrijanec i Novakovec Ludbreški. Tvrtkama je plaćeno da ga zbrinu, a one su ga odvezle na polja. Poslije je mulj izmiješan i zaoran.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message